Ikaros (A1/2, 6 t.l), Robert Caspersens soloførstebestigning fra 1994 har fått sin fribestigning. 

Det var tromsølocal Thomas Meling som gjorde bestigningen, sammen med Daniel Hallgren og Espen Jensen, som også tok bilder. Meling ledet alle taulengdene.

Annonse

– Espen Jensen – tromsøs nye superjunior – var med, fulgte på noe, jumarerte noe, tok bilder osv.

– Ikaros var en av de linjene som folk hvisket om som et mulig friprosjekt. Den har bare blitt repetert et fåtall ganger teknisk siden førstebestigningen, så det var ikke så mye info å hente. I fjor forsøkte jeg å klatre opp med stiger osv, for å kikke litt på det. Men det var så kaldt og surt hele sommeren at vi aldri orket å gjøre et ordentlig støt, og ga opp etter etter fire av seks taulengder, skriver Meling i en epost til norsk-klatring.no.

Han endret taktikk i år og rappellerte ned fra toppen.

– Så for å stokke kortene i egen favør ble det ovenfra og ned taktikk i år. Faste tau fra toppen av veggen og clogging på ettermiddagene etter jobb. Det måtte pusses en del, for vegetasjonen som Robert i følge lengenden renset på sin vei oppover veggen i '94 hadde vokst ut igjen. Klatremessig er vanskelighetene konsentrert rundt de første to-tre taulengdene, hvor den første er hardest, den andre litt psykisk (cruxpartiet sikres med knivbladbolter og en pecker). Tror graden på den hardeste lengden er 8/8+. Resten av ruten er bratte, gjennomgående diedere i nydelig eksponert terreng.

Thomas Meling arbeider til daglig ved Universitetet i Tromsø.

Fribestigning: Thomas Meling på førstelengden på Ikaros (8/8+). Foto: Espen Jensen