Ny Netflix-dokumentar om Ueli Steck og Dani Arnold

«Den sveitsiske maskinen» Ueli Steck satte hastighetsrekorder på rekke og rad. Så kom den yngre Dani Arnold og forbedret dem.

Sist oppdatert 16. oktober 2023 kl 12.55
KLATRE-IKON: Ueli Stecks prestasjoner er uforglemmelige, og nå har Netflix en ny dokumentar ute om sveitseren. Foto: AFP
KLATRE-IKON: Ueli Stecks prestasjoner er uforglemmelige, og nå har Netflix en ny dokumentar ute om sveitseren. Foto: AFP

Med jevne mellomrom dukker det opp nye klatredokumentarer, som også er rettet mot massene, og nylig er det sluppet en rykende fersk dokumentar på Netflix, kalt «Kappløp mot toppen» (orginaltittel: «Race to the Summit»)

Denne gangen er det legendariske Ueli Steck, som på tragisk vis gikk bort i 2017, og hans fengslende jakt på hastighetsrekorder som er i fokus.

Sveitseren satte den ene etter den andre halsbrekkende solorekorden på rad, på ikoniske klatringer som Eiger og Matterhorn, og gjennomførte også solobestigning av sydveggen på Annapurna.

I 2015 klatret han også alle de 82 4000-meterne i Alpene på bare 82 dager, uten noe bruk av motoriserte fremkomstmidler.

Steck ble en superstjerne innenfor alpinklatringen, og var kjent for sin ekstreme treningsvilje og kompromissløse jakt på nye meritter.

Allsidigheten i prestasjoner og rekorder var også enestående.

Se traileren i vinduet under:

Livet hans endte dessverre under en akklimatiseringstur under Nuptse på Mount Everest i 2017, hvor han skal falt 1000 meter.

I dokumentaren portretteres Stecks evinnelige jakt på nye bragder, og illustrer ikke bare en mann som elsker sporten han bedriver med, men også hvordan han kommersialiserte og populariserte alpinklatring og sitt eget navn/produkt.

Slike bragder var typisk ikke noe som ble dokumentert i den skalaen vi ser i dag, men Steck fikk profesjonelle team til å filme rekordene både Eiger og Matterhorn og dro vanlige folk inn i en ny og ekstrem form for underholdning.

Lest denne? Historien om den eneste repetisjonen av Norskeruta på Trango:

trango norskeruta Rolf bae Stein-Ivar Gravdal great trango tower
Les også

En får også høre blant andre Alex Honnold beskrive hvilken banebrytende figur Steck var, og i tillegg har dokumentarteamet intervjuet flere som sto Steck nær eller jobbet med ham.

Etter hvert introduseres også landsmannen Dani Arnold, som etter hvert skulle forbedre Stecks rekorder på både Eiger og Matterhorn.

Den yngre Arnold (i dag 39 år) hadde kommet opp gjennom sporten med Steck som sitt forbilde, men det skulle raskt bli til et rivaleri.

Steck gikk hardt ut og kritiserte Arnold etter at Arnold forbedret 2008-rekorden til Steck på Eiger fra 2 timer og 47 minutter til 2 timer og 28 minutter.

Arnold hadde nemlig brukt tauet som henger i Hinterstoisser-traversen, den mest krevende og farligste delen av bestigningen, noe Steck mente var juks. (Steck skulle etter hvert ta tilbake rekorden på Eiger og forbedret den med seks minutter – uten å bruke tau.)

I beit for litt klatre-inspo? Hvis du kan klatre grad 4 på egne sikringer, åpner fjellet seg for deg:

Fjellklatring grad 4
Les også

Herfra starter et intenst rivaleri, hvor den ene til stadighet prøver å overgå den andre, og som også medfører påstander om Steck jukset, noe som gikk hardt inn på ham.

Dokumentaren følger Stecks utrettelige jakt på nye mål, frem til hans død i 2017, før den peiler over på Arnolds bragder i etterkant av Stecks bortgang.

I siste halvdel av dokumentaren er fokuset mye rekordjaktens pris, og spørsmålet om hvor langt en skal gå, med premiss om at det alltid vil være noen som til slutt slår den.

Dokumentaren er 90 minutter lang og går i hovedsak på tysk.

MYTEN: Shane McConkey tar seg ned en argbratt fjellsiden i Haines, Alaska. Foto: Ulrich Grill / Red Bull Content Pool
Les også
Alex Honnold frisoloerer Freerider på El Capitan. Foto: Jimmy Chin
Les også
Jens Norstrand (13) på Microwave (5.11c) på Fragstaff-cragget The Pit, som de lokale kaller Lille Verdon. Foto: Solveig Angell-Petersen
Les også
Publisert 16. oktober 2023 kl 11.48
Sist oppdatert 16. oktober 2023 kl 12.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen