TIDLIG PÅ MORRAN I CHAM: Kl 04.00 om natta og på vei opp til Mt. Maudit via Trois Monts-ruta i Chamonix. Alle klærne er på, men artikkelforfatter fryser uansett. Foto: Håvard Refvik
Lesetid: 5 minutter
Hva er egentlig en alpinist? La oss først få av veien hva det ikke er.
En alpinist er ikke folk som Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersern, Marcel Hirscher og Lindsey Vonn.
Alpinist er derimot folk som Conrad Anker, Bjørn Myrer Lund, Ragnhild Amundsen og Jeff Lowe.
For å være en fullverdig alpinist må du beherske mange skills. Du må vite hvordan du bruker økser og stegjern i bratt lende, sette dine egne sikringer, og ikke minst være forberedt på plutselige væromslag men fortsatt klare å fullføre den 20 timers-turen uten å ringe etter hjelp av noe som bruker forbrenningsmotor.
Her er tolv forutsetninger for å bli som Conrad, Ragnhild, Bjørn & co:
1. Du må til fjells
Alpin betyr over tregrensa. Men det holder ikke akkurat å ta toget opp på Gaustatoppen. Når vi klatrere gnåler om alpine topper, da mener vi topper som bare kan nås med klatring. I vår verden er en alpin topp en fjelltopp som krever klatring for å bestiges. Norges høyeste sånn er Store Skagastølstind i Hurrungane.
Det er riktignok ok å klatre is under tregrensa, men en alpinist er ikke en som cragger på Krokan i Rjukan, men en som heller går lange, hårete islinjer i Gudvangen.
2. Du må fikse biffen sjøl
Det hjelper ikke en døyt om en Norgesguide har tatt deg med opp på Storen eller du har betalt 100 000 dollar for å bli med en gjeng amerikanske eks-hippier i kø opp på Chomolungma (veit du ikke hva Chomolungma er? Ja, da trenger du egentlig ikke lese videre, for da er løpet kjørt allerede) langs noe tauverk satt opp av underbetalte lokale fattigfolk som har Gudenes mor som kontor.
Skal du være en alpinist må du gå først i tauet på fjell som krever tau.
3. Du må fikse vinterforhold
Ok, du kan - muligens - slippe unna med flest sommerturer, men selv om sommeren kan det bli behov for isøks og stegjern. Hvis du står på cruxet på Vestveggen på Storen og det kommer 20 centimeter nysnø i juli – det er piece of cake. Så vinter må du beherske, selv om du ikke finner fram sånt utstyr før det er minst tusen meter ned og speilblankt.
4. Du må bli glad når det blir jævlig
Full conditions er bare kult. Det er bedre å fryse og hate livet på standplass enn å bære 300 gram ekstra dun. Snøstorm, lynnedslag, kjærlighetssorg, steinsprang, magasjau, mensen, skrubbsår, kald kaffe, snøskred, isskred, sørpeskred, bekmørke og jordskjelv samtidig er bare tøft.
Hvis du skal klage må det eventuelt være fordi du er tom for røyk eller så en borebolt da du studerte en fjellvegg to mil unna med kikkert.
5. Skal du være en alpinist må det andre kaller at skiten har truffet vifta være litt ekstra krydder i din verden
For å si det sånn: Alle alpinister har minst tre venner som har dødd i fjellet. Men du som har overlevd skal helst ha tatt over vedkommendes kjæreste(r).
6. Du må være fullstendig uinteressert i prestasjoner på crag, og buldring fnyser du av
Det er helt greit for en alpinist at persen på innevegg er 4+ så lenge du syns det er temmelig dagligdags å skjære av deg tærne på grunn av koldbrann på Maradalsryggen i januar. Ja, fire pluss i løst, mosegrodd fjell i Innerdalen med 48 meter ned til forrige sikring omtaler du forresten som «lett».
7. Du skyr sosiale medier som pesten
Alt som kan minne om selvpromotering er sosialt selvmord. Dette gjelder muligens alle former for klatring forresten. Men en ekte alpinist har ikke smarttelefon, bare så det er klart.
8. Du skal ha så lite utstyr som mulig, og det du har bør være så utslitt som mulig
Ralph og Arne (veit du ikke hvem det er? Ok, da kan du bare gi opp) klarte seg med omtrent en kvart bolt, en halv karabin og halvannen meter trosse da de førstebesteg Trollryggen en gang i yngre steinalder. Det er med andre ord skikkelig barnslig å ha med seg mer enn det på Nord-Europas lengste klatrerute.
Du skal også synes det er greit å gå Fandens Hekletøy (6+) på Kolsås med to sikringer. Skal du gå noe kortere holder det med ei skolisse på sommertur og ei skolisse og en firetoms spiker om vinteren.
9. Du må ha en helt annen definisjon enn andre om hva det betyr å snu i tide
Hvis det skal være aktuelt å snu må du i hvert fall ha gått tom for mat ei uke før. Du har alltid en nødsnickers i bunnen av sekken dersom det virkelig røyner på, men den har blitt så gammel at palmeoljen i den har gjort at sjokkisen er i ferd med å bli ei kokosnøtt.
10. Du må i alle fall ha minst en epic i året
En del av dannelsesreisen til å bli en alpinist er at man plutselig havner på en 20-timers eller mer tur. Du tenkte kanskje det tok 12 timer å gå Maradals- og Skagastølsryggen i ett, men du endte med en dobbelt så lang tur med en ufrivillig bivuakk. Om du ikke har hatt en epic er du ingen alpinist.
11. Du må være med medlem av kluben med én b
Har du ikke hørt om Norsk Tindeklub? Nei, da er du ikke klar. Om du i så fall er med på det så venter biff stroganoff, bløtkake og sherry på deg hvert år på generalforsamling, sammen med gamle klatrelegender som kan fortelle deg åssen de gjorde det før kamkiler og alle sikringsmidler lot seg bryte ned i naturen på under tre dager.
NB! Bruker du briller? Fortvil ikke, det er absolutt ikke noe hinder på veien mot å bli en alpinist. Men husk: Ingen alpinklatrer med respekt for seg sjøl benytter seg av kontaktlinser eller synskorrigerende kirurgi.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.