Mordal besteg Mount McKinley som 12-åring, og ble med-guide sammen med moren sin i guidefirmaet «Alaskan Gourmet Adventures» som 14-åring. Hun flyttet til Tromsø fra Alaska i 2009.
MERRICK MORDAL: Tobarnsmor, prosjektleder i Perpetuum, under utdanning til å bli skivegleder, og er mye i fjellet. Les hva hun har i sekken på alpinklatretur.
Lesetid: 3 minutter
Merrick Mordal (38) er eier og guide hos Tromsø Ski Guides sammen med Lena Dahl, og hun jobber også som prosjektleder hos Perpetuum.
Mordal har bodd i Tromsø i Norge siden 2009, og er nå under utdanning til å bli skivegleder.
Merrick Mordal (38) besteg Mount McKinley som 12-åring, og ble med-guide sammen med moren sin i guidefirmaet «Alaskan Gourmet Adventures» som 14-åring. Hun flyttet til Tromsø fra Alaska i 2009. Blant hennes stolteste bestigninger er Blåmann på vinterstid med Kjersti Hervik og Aniek Lith – den første kvinnelige vinterbestigingen av den bratte nordveggen på Kvaløya.
– Hva er alpinklatring for deg?
– For meg er alpinklatring bratte ruter, over 60 grader, med et element av eventyr i seg. Det kan for eksempel bestå i at det er dårlig steinkvalitet eller lite informasjon om ruta vi skal på. Hvis det er dårlig stein er det bedre å klatre om vinteren, når steinen er frossen. I Anchorage, hvor jeg startet å klatre, er kvaliteten på steinen såpass dårlig at vi klatret de bratteste rutene om høsten, når det var lite snø og minusgrader.
- Hva må alltid med?
– Jeg har alltid med tricams på tur. Det er ikke så mange som bruker de, men jeg syns de fungerer bra i alpine forhold. Jeg har også med mye ekstra tau og slynger, som jeg bruker for å sikre. Du kan legge en slynge over horn eller utspring, eller ta et ankerstikk om en klemblokk for eksempel. Jeg har ikke alltid med termos, men ofte. Hvis det er en tur som tar over et døgn tar jeg med kokeapparat. Jeg mener for øvrig at en god partner er mye viktigere enn riktig utstyr.
– Det kommer an på terrenget. Men uansett bør de være impregnert så de tåler vann. Hvis jeg skal på en ren alpintur, foretrekker jeg to 60 meters halvtau.
– Den perfekte hansken finnes nok ikke. Men tynne hansker fungerer bedre og du kan bruke dem etter du har gått gjennom en “screaming barfies” – også kalt neglesprett – periode.
- Har du et supertriks?
– Moren min hadde en regel i barndommen, som jeg selv viderefører til mine egne barn: 15-minutters-regelen.Hvis du er kald på hendene må du bruke 15 minutter på å prøve å få varmen, du kan for eksempel svinge på hendene mens du sikrer, eller noe annet fysisk. Når du ikke er på led, så ta på varme klær med en gang. Hvis det er så kaldt at du må ha på dunjakka når du er i den skarpe enden, så husk å ha et lag med Gore-tex ytterst. Og det er best å bruke dun på led først når du er nærme toppen og har en enkel retur – det er ikke gøy å gå ned i en svett og våt jakke med en lang retur foran deg.
Vi har spurt fire andre alpinklatrere om hva de også har i sekken sin:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.