– Jeg hadde igjen mat for fire dager, men bare ett tørk på dassrullen da jeg kom ned, sier Sean Villanueva O’Driscoll i et intervju med klatremagasinet Rock & Ice

For de som har sett Reel Rock-filmene fra Grønland med den belgiske råskallen er kanskje ikke det sitatet så merkelig som man skulle tro, selv om det handler om en av de drøyeste klatreturene noensinne.

Fitzroy-traversen i Patagonia ble først gått av selveste Alex Honnold og Tommy Caldwell i 2014, etter at en drøss profilerte og råsterke alpinklatrere hadde prøvd tidligere. Turen består av 4000 meter klatring opp mot grad 5.11b, masse krevende tinderangling og de fleste andre disipliner i alpinklatring, i et område hvor mer enn tre dager på rad med godvær er nærmest en sensasjon.

Patagonia
Fitzroy-traversen i Patagonia er en voldsom affære. Foto og topo: Rolando Garibotti

Villanueva O’Driscoll gikk traversen i motsatt retning, som den første noensinne, og fikk med seg disse toppene på veien – pluss en drøss mindre topper: Saint-Exupery, Rafael Juarez, Poincenot, Kakito, Cerro Fitz Roy, Val Biois, Mermoz, Cumbre Sur, Guillaumet.

Alt ble friklatret, og belgieren hylles av flere av verdens mest anerkjente klatrere, blant annet Colin Haley:

Intervjuet med O’Driscoll er svært lesverdig, og svaret hans på spørsmålet om hvilken av toppene som var den vanskeligste sier en god del om ferdighetene hans.

Alle vi andre kan bare bøye oss i støvet og fundere på hva han finer på neste gang.