Nyhetene fra Patagonia renner inn fortere enn vi klarer å fordøye det. Sist ut er østerrikeren David Lama, som etter rapportene endelig har gjennomført sitt tre år lange – og tidligere massivt kritiserte – prosjekt å friklatre Kompressor-ruta på Cerro Torre. Dette skjer bare dager etter at Kompressor ble gått av duoen Hayden Kennedy og Jason Kruk, uten bruk av originalboltene satt av Cesare Maestri i 1970. Den amerikansk-kanadiske duoen kappet likeså godt en del av de historisk svært så omstridte boltene på returen; samtlige i toppveggen, i tillegg til en taulengde under på vei ned fra toppen.

Skal vi tro enkelte av de relativt vage rapportene som har spredt seg på nettet i løpet av de siste par dagene, ligger klatringen rundt 8a. Lama har etter alt å dømme gått Kompressor uten å sette nye bolter på ruta, og dette må i såfall kunne betegnes som en av de mer oppsiktsvekkende prestasjonene i fjellklatringens historie. (Til info: Kennedy og Kruk gikk ikke ruta i fri. Deres variant ble gjort via tekniske passasjer opp til ca. grad A2, etter det vi foreløpig vet.)

Kennedy og Kruks boltekapping møter i mellomtiden stor motstand hos mange i det alpine miljøet, til tross for enigheten om det historisk uheldige ved førstebestigers boltebrutalisme på fjellet. I flere nettforaer blir duoen kritisert for å ta seg til rette på fremmed mark, i tillegg til at hvor beklagelig disse boltene enn er, er de uansett en del av både fjellets og alpinklatringens historie. Flere synes også å mene at det er urimelig at de to gjennom denne handlingen fratar mange muligheten å klatre en mytisk rute på et mytisk fjell.

Boltekappingen får naturligvis også støtte i alpinmiljøet, blant annet av den lokale toppalpinisten og bloggeren Rolando Garibotti.

Kilder: Planet mountain, Supertopo, UKClimbing, Alpinist