Nordmenn hjelpemannskap i Patagonia

I et værvindu, på vei til en av rutene i vakre Patagonia, dumper de rett inn i en ulykke, der en tysker har falt ned i en bresprekk (oppdatert med bilder fra aksjonen).

Sist oppdatert: 17. desember 2014 kl 11.18
Vakre Patagonia. Foto: www.davidjkent-writer.com/
Vakre Patagonia. Foto: www.davidjkent-writer.com/
Lesetid: 3 minutter

Tenk deg tanken; du har landet i en annen verdensdel, er døgnvill, men begir deg allikevel rett opp i fjellet. Og hva er det første du møter? Jo, en redningsaksjon rettet mot en person du ikke vet om er i live. 

Det fikk Øyvind Salvesen oppleve på sin tur til dette mektige område.

– Det var selvfølgelig en absurd opplevelse, men det er likevel en viss tilfredshet forbundet med det å ha bidratt til å redde noens liv. I det ene øyeblikket er man opptatt med egne ambisjoner om å utnytte værvinduet og plutselig blir prioriteringene snudd på hodet. 

– Hvordan går det med han nå?

– Han er i god form. Brukket leggbein som må opereres og en stygt forslått kropp. Han venter såvidt jeg vet på flytransport hjem til Tyskland i El Calafate som ligger ca tre timer unna El Chalten.

Her er utdrag fra Salvesens blogg: 

«Etter mye om og men, får jeg indikasjoner på at Dietmar har klart å feste seg til tauet. I mellomtiden har jeg gravd ned to økser og bygget en utlignet standplass bak meg. Øksene er korte klatreøkser som egner seg dårlig til formålet, men etter en del jobb får jeg et resultat jeg er fornøyd med. Jeg slår i tillegg en knute på vårt hovedtau som jeg fester i standplassens sentralpunkt for å ha en back-up i tilfelle standplassen i den råtne snøen skulle ryke.

Jeg rigger en 1/3 talje med micro traxion og prusik, legger en ryggsekk på snøleppa for å unngå tauskjæring og begynner å heise. Prusiken biter dårlig på det tynne tauet, men sakte men sikkert kommer Dietmar til syne der nede i mørket. Jeg heiser til jeg når heiseløkka bak på selen hans og får trukket ham den siste meteren opp på snøen. Han er stygt forslått og blør fra et sår over venstre øye. I tillegg klager han over store smerter i høyre fot. Denne viser seg å være brukket tvert av. Det er imidlertid ikke et åpent brudd og sirkulasjonen later til å være intakt. Jeg får plassert ham over på et liggeunderlag og lagt han i et slags stabilt sideleie som han er komfortabel med. Jeg legger en varmejakke over han, trekker vindsekken min under hele liggeunderlaget og snurper igjen toppen.»

Les mer av det Salvesen skriver om hendelsen her.

ulykke fitzroy1
ulykke fitzroy1
ulykke fitzroy2
ulykke fitzroy2
ulykke fitzroy3
ulykke fitzroy3

Bilde 1: «Her har vi nettopp fått den falne opp av sprekken og han ligger i vindsekken til venstre. Det er også omtrent 2 minutter siden helikopteret havarerte og røyken fra dette ses i bakgrunnen. Foto: Øyvind Salvesen. 

Bilde 2: «Her er vi nede på trygg grunn og i ferd med å klargjøre for transport. Fitz Roy i bakgrunnen. Mannen til høyre på bildet er den overlevende redningsmannen fra helikopterkrasjet (Jimmy)».Foto: Øyvind Salvesen

Bilde 3: «Her har den Argentinske fjellredningsgruppen ankommet og er i ferd med å kle på vedkommende en varmevest før videre transport. Jimmy har hvit hjelm og sitter til høyre for pasienten.» Foto: Øyvind Salvesen

Salvesen har ikke tenkt å returnere pga tøffe opplevelser tidlig på turen, men avventer med hensyn til de vanskelige værforholdene.

– Været her nede har slått seg vrangt igjen så for øyeblikket avventer vi nede i lavlandet, men motivasjonen er høy. Det er min første tur i området så planene er veldig lite konkrete. Vi får se hvilke muligheter som dukker opp og hvordan forholdene er.

Øyvind Salvesen reiser og klatrer med Lars Ottar Halvorsen og skal være i Patagonia til 27. januar.

Flere nordmenn er i Patagonia; Martin Skaar Olslund, Endre Vonheim og Lars Martin Solberg besteg Cerro Torre via Ragni-ruta på vestsiden av fjellet søndag 14. desember. 

Publisert 17. desember 2014 kl 11.18
Sist oppdatert 17. desember 2014 kl 11.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen