«Hadde Uskedalen ligget i Yosemite ville alle rutene vært klassikere» var det en beklatret bergenser som en gang sa. Sterke ord, når man vet at Yosemite er tidenes traddestinasjon. Ringen ble uansett sluttet da det amerikanske magasinet Climbing kom på̊ reportasjetur. Mer inspirasjon trenger man ikke for å ta seg en tur? Her er litt til: Bombefaste granittvegger, klokkerene riss og nydelig natur – alt beliggende i en vakker dal på Vestlandet.

Det har også̊ kommet ny fører, og den beskriver over 50 passe lange storveggsruter. De fleste rutene er nemlig helt moderat i lengde, typisk rundt åtte taulengder, og passe harde; fra grad 5 til 6+. Derfor egner dalen seg perfekt til ferieklatring for den gjengse klatrer. Skulle det være tøffere typer som beveger seg i traktene, kan han eller hun tilfreds- stilles med gradering helt opp til 7+, og lengde opptil 15 taulengder. Uskedalen har noe for de fleste – så om været holder blir du garantert ikke skuffet. 

USKEDALEN: Håvard Skomedal Torvanger klatrer venstrevarianten av Kvinnheringen (4, 7 tl.) på̊ Vetletindpillaren. Foto: Odd Magne Øgreid