Med mindre du vil fryse deg halvt i hjel i Frankenjura, og synes det er for kaldt i Leonidio, det er for langt til Sør-Amerika, Cuba og Thailand, det er for vått på Kalymnos og Sicilia og bare bitte litt for tungt i Oliana i Catalunya da søker du en kombinasjon av det som er kortest, varmest og tørrest midtvinters. Da er svaret Malaga og El Chorro, en av Europas sørligste klatredestinasjoner.
UTSIKT: “A view to die for” sto det I guideboken, vi tenkte de tok litt hardt i, men fy søren boken hadde rett, her er det fint! Erik Nerell klatrer "El esquinaso". En fin 6c på feltet Villanueva de Cauche. Foto: Hanna Jordan
Lesetid: 6 minutter
Flyet lander, leiebilen er klar, det er sol og det er bare å få av seg stillongsen i en fart, kjøre 22 minutter(!) til nærmeste kalksteinsklippe og få opp slyngene. Men ta stillongsen med i sekken, det kan være både skikkelig varmt og inni helsikes’ kaldt.
Godt da at man kan velge mellom sol eller skygge «sol o sombra», som på en tyrefekterarena. Vegger mot alle himmelretninger, slik at man variere etter vær og temperatur, gjør området til en flott helårsdestinasjon.
Har vi blitt solklatrere?
Det er mye mulig, faktisk. Etter første dag hvor vi tøffer oss og velger å klatre i skyggen slik man nå engang gjør, skal og bør.
Så angrer vi, og ser lengtende ut mot de andre på feltet som klatrer fine 6b og 6c ruter i solen på Pinares de San Anton.
Pinares er Malagas bycrag med en utsikt over både Malaga og Middelhavet selv ikke-klatrere tar turen hit for å nyte.
Team «nordmenn søker vintersol» kan anbefale de fristende bratte linjene «Jungla mix» 7a «Jungla concreta» 6c+ og med et lite nostalgisk blikk mot Thailand «Thailandia» en trestjerners 6c.
Neste dag bestemmer også vi oss for solklatring, men da forsvinner varmeovnen vår bak et tungt skydekke. Ai, caramba!
På med stillongsen igjen, dunis og i gang med å tine opp noen iskalde fingre både på egnes og andres, meget generøst utlånte mager før neste klatrerunde.
I de dårlige værforholdene er Los Albercones, El Chorros mest skjermede felt, et utmerket valg. Steinkvaliteten er super, med mange tydelige vannrette linjer på vertikalt fjell.
Klatrefeltet står sin test i dårlig vær. «Me duelen los huevos», en 7a på hjørnet kan absolutt anbefales, selv i lett regn! Undertegnede kan fortelle at fallet på cruxet var nesten like gøy som å få gått ruta.
Det kan vi! Resten av turen fortsetter med fint vær, klar blå himmel og klatring i ... ja, i solen.
Stian Christophersen kan fortelle at 8a+ kjennes hardt ut i sola, vi andre synes at klatring på 8a- nivå er mer enn tungt nok uansett forhold.
Gradene er nok omtrent som de skal her, både i sol og skygge. Kanskje er de et lite knepp hardere gradert enn hva vi er vant til, gjerne fordi rutene er populære og dermed litt polerte og fordi boltingen på noen, absolutt ikke alle, får deg til å lengte til den «hyggelige» bolteavstanden vi «liker» så godt på Damtjern.
Hot da, hot nå.
Nå tenker vi ikke først og fremst på guttene i gjengen her, men også på Andalusias og et av Europas største klatremekka for sportsklatring, nemlig El Chorro.
Det ble utviklet og tok av som klatredestinasjon fra tidlig 80 og 90-tall, men området er ikke dødt i dag. Det utvikles både ruter og felt i høyt tempo og El Chorro tar imot tusenvis av klatrere hvert år.
Det virker dog som at storhetstiden er over, for El Chorro- ikke for guttene. Klatrefeltene er ikke tomme av den grunn. Både i ukedagene og i helgene har vi selskap av andre klatrere, det er allikevel aldri trangt om plassen.
Den merkelige dalen som kan se ut som et miniatyr landskap på et Märklin togbane-bord imponerer alle med sine fantastiske klatreruter.
Og det er nok ikke siste gang denne gjengen drar hit. Det er oppmuntret enighet om at det umulig kan være fjellet sin skyld at det er færre folk her nå enn tidligere.
Klatringen er fantastisk og klippene står der like stolte og innbydende nå som før.
«Gå to ganger med venstre hånd, få med føttene og strekk deg mot «neseboret» med høyre hånd. Briefing med årgangsbeta fra for 20 år siden sitter bemerkelsesverdig godt.
Supplert med helt fersk beta anno 2020 funker det særlig bra på feltet Castrojos sentrale linje, «Little brown baby», en veldig kul 7a+, kanskje feltets favoritt? Naboen «Project hombre» 7b+ kan også anbefales.
Den største overraskelsen i Spania var Yugoslavia.
Det er antagelig det peneste innlandscraget du har sett! Og det byr på kjempegøy klatring på alle nivåer i nydelige omgivelser. Villanueva de Cauche kalles også for Yugoslavia.
Men ikke la bilder av østblokkland forringe din forventning til dette klatrefeltet. Craget er kun 30 min fra Malaga, det er solvendt, sørvendt og iøynefallende vakkert.
Anmarsj til den store oransje klippen er på tre minutter fra en lite trafikkert vei. Og langs stien opp kvitrer fuglene, det dufter av vårblomstene som lyser opp i gresset og oliventrærne vaier i vinden. Aaah!
En av omegns fineste 7a+ ruter finner du også her, den er merket som topp 50 i guideboken og vi er enige. «Diedre candela» byr som navnet tilsier, på fabelaktig teknisk klatring opp et dieder på lister og lommer. Fingertungt og fantastisk!
Dra hit om dere kun har en helg ledig for litt klatring i solen. Med over 70 ruter skal man klatre mye for å bli ferdig her på to, tre dager.
Billigbillett til en plass i solen.
På tyrefektings arenaen er de dyreste billettene de med plasser i skyggen, klatring foregår også som oftest i skyggen, vi vet, skjønner og forstår at forholdene er bedre der.
El Chorro og Malaga-regionen er helårsdestinasjoner. Er du her når det er skikkelig varmt er det er bare å velge en plass i skyggen, og klatre slik man nå engang skal.
Men av og til er det rett og slett bare deilig, og mer enn nok med en billigbillett til en plass i solen. Eller hva?
Bo i Malaga. Det er lurt synes vi, da får du Middelhavet ved dørstokken, ingen høydemeter som gjør luften kaldere og du har fortauskafeer og flust av aktiviteter på hviledagene.
El Chorro er 50 km fra Malaga.
Klima: Beste klatremåneder er fra oktober til april, men Malaga og El Chorro er et helårs reisemål. I tillegg til stilongs pakket vi solkrem, shorts, dunis og lue og fikk bruk for alt sammen.
8 soltimer daglig og gjennomsnittstemperatur på 16 grader i februar.
Fører: Rockfax ga ut første guide for området, topo kart i 94. Den første rene El Chorro guideboken kom først i 2008. Den siste boken er fra 2018 av Mark Glaister.
Antall ruter: Guideboken tar for seg 1584 ruter, men det skal visst være over 2000 i området.
Fly: Priser fra noen hundrelapper og oppover. Sas og Norwegian flyr daglig og turen tar ca 4 timer.
Klatring rundt Malaga
Villanueva de Cauche:
Et nydelig klatrefelt! Hovedveggen er vertikal og de hardeste rutene er de beste, men det er fine ruter fra 6a+ til 7a+. Du finner også godt med ruter fra 8a til 8b+.
Feltet er vindutsatt, noe som gjør det relativt greit å klatre i direkte sol selv på varme dager. Det gjør også at det tørker fort etter regn.
Veggen får sol hele dagen, men du kan klatre en stund i skygge om du er tidlig på klatrefeltet. Den øverste sektoren er litt brattere og mer skjermet for vind. Kjøretid fra Malaga 34 min. Anmarsj 3 min. 75 ruter.
Pinares de San Anton, øst og vest:
Den østvendte delen har mest å by på i de lavere gradene. Noen av rutene mot vest harold school bolting, men ellers finner du overraskende fin klatring og fantastisk utsikt over Malaga og Middelhavet.
De tyngste rutene her er på 7c+. Noen brattere ruter forblir i skyggen hele dagen.
Kjøretid fra Malaga 20 min. Anmarsj 10 min. 94 ruter.
Klatring i Frontales i El Chorro
Los Albercones:
Det er kanskje ikke det feltet med best utsikt, men det byr på spennende klatring og det var relativt greit i dårlig vær.
Kjøretid fra Malaga: 65 min. 1 min anmarsj. 14 ruter.
Castrojo:
Castrojo er et av El Chorros mest besøkte felt grunnet nærhet til landsbyen og gode muligheter for varm, lun og bratt klatring i solen på nydelig stein.
Oransje stein med litt overheng og brattere, tyngre ruter sentralt i feltet og mange lettere to og tre stjerners ruter på fin grå kalkstein på kantene.
Kjøretid fra Malaga: 65 min. 5 min anmarsj. 24 ruter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.