Det er en fin gjeng som står klare på Klatreverket. Sponsor Atellos Frank Sæthre underviser i knuter og bruk av utstyr, og jentene fra 12 nasjoner venter spent på å få prøve seg i veggen.

– Dette er den høyeste veggen jeg har klatret i, sier Anette Sagen og ser opp mot toppen av inneveggen på Verket.
Alle jentene får utstyr av Frank og snart er de i gang. Medieansvarlig Jørgen Hyvang fra Hoppforbundet mener klatringen er bra for hopperne.

Annonse

– Det er morsomt med klatring. Gutta driver med klatring som trening og ser verdien i det. Klatring og hopping har mye til felles mentalt; å gjøre noe ekstremt. Begge er me clt krevende idretter.

Hvorfor er alle hoppnasjonene samlet her?
– Det er for å bringe dem sammen og for å bygge sporten. Det har vært mye kvinnekamp i utviklingen av hoppsporten og det er viktig at de står sammen slik at vi kommer helt i mål. Vi er nesten i mål, nå arrangeres VM for første gang i Liberec i Tjekkia.

img_1933
img_1933

Lisa Demetz (19) fra Italia har prøvd klatring før. Hun og venninnen Elena Runggaldier (18) er straks i gang med veggen og ser riktig så vante ut. Begge er fra fjellrike landskaper i Italia, og er dus med klatresporten.

– Jeg begynte da jeg var 13 år, første gangen var det skikkelig skremmende men etter den første nervøsiteten er det helt kult. Siden har vi klatret en god del ute.

– Kunne du konvertert til klatring?

– Ja, absolutt! I byen jeg er fra i Nord-Italia, Val Gardena, har vi flere veldig gode klatrere. Og Dolomittene som jo er et verdenkjent klatreområde.