Grønhaug har allerede unnagjort lansering i København og Oslo, og fredag er han i Göteborg. Videre skal han både nord- og sørover for å fortelle om boka - og dele kunnskapen sin.

— Det blir en landing av foredrag om skadeforebygging og trening noen steder, og bare presentere boka andre steder, forteller Doktor G som han gjerne kalles.

– Hvordan har jobben med å lage boka vært?

– Langdryg! Jeg starta opp med en ambisjon om å lage bok, doktorgrad, et forskningsprosjekt og et større jobb-prosjekt samtidig. Det gikk sånn passe. Dermed ble det brukt omtrent ett år ekstra på boka, og det tror jeg var lurt. Jeg har fått mye god hjelp underveis, og bilder fikk jeg fra noen av verdens beste fotografer. Alle jeg ba bidra stilte opp med en gang da jeg fortalte om ideen. Det har vært gøy å merke at folk har hørt om meg og forskningen min og derfor stiller opp når jeg ber om et bidrag. Adam Ondra mener han skylder meg mer etter at jeg hjalp ham og crewet hans en del med Flatanger-prosjektet, og  Stasa Gejo stilte opp og tok bilder mens jeg snakket med henne. Alt I alt har det vært veldig gøy og motiverende.

TRENING: Hagearbeid er en fin anledning til å trene på pinching og krimping. Dr. G lar ikke anledningen gå fra seg. Foto: Privat
TRENING: Hagearbeid er en fin anledning til å trene på pinching og krimping. Dr. G lar ikke anledningen gå fra seg. Foto: Privat

Beskrivelsen av den nye boka er blant annet slik:

Sterk og skadefri er boka for deg som har lyst til å trene og klatre riktigere for å nå resultatene du ønsker – uten å risikere kjedelige skadeavbrekk underveis.

– Hva syns du selv om boka, noe som ikke ble 100 prosent?

– Det er alltid noe som kunne blitt bedre, noe som skulle vært forklart bedre, og slikt. Det er en ganske håpløs jobb å skulle skrive en bok der hvert kapittel i seg selv burde hatt sin egen bok. Men målet var å skrive en bok der kompliserte ting blir forklart enkelt uten mye unødvendig tekst, og det synes jeg at jeg har lykkes ganske godt med.

– Hvorfor børe folk lese boka?

– Delvis fordi mange har bedt om den med bakgrunn i at den forrige, Belastningsskader i klatring, er en fagbok som var for komplisert. Men også fordi forskningen til doktorgraden viste at flere middels gode klatrere og nybegynnere som skader seg enn antatt. Dermed er det stort behov for kunnskap, som jeg håper å bidra til å dekke, sier forfatter Gudmund Grønhaug.

Lanseringsturneplanen for Sterk og Skadefri ser du under. Det jobbes for å få til en runde på Vestlandet også – steder og datoer kommer på norsk.klatring.no så fort de er klare.

22. april: Gøteborg, Backa boulders kl. 20.00

29. april: Brodalen, Bohuslän klatreklubb kl. 18.30

30. april: Fredrikstad, Red Point klatring kl. 18.00

13.mai: Kristiansand, Klatreverket

23. mai: Stjørdal klatreklubb/ Grip Stjørdal og Håmmarn fjellsportklubb, Levanger

24. mai: Bodø, Mørkvedhallen

25. mai: Lofoten, tid og sted kommer

29. mai. Harstad. Sted: Harstad Bryggeri. Arrangør: Harstad Klatreklubb.

30. mai: Narvik

31. mai: Brønøysund