De vanskeligste og farligste redningsoppdragene i norske fjell løses av ubetalte fjellklatrere i alpine redningsgrupper. 

– Jeg vet ikke hvor lenge det kommer til å være slik, men jeg mener dette er en dugnad som er verdt å ta vare på, sier Ture Bjørgen, som har brukt to år på å skrive bok om redningsklatrerne. 

Annonse

Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. 

25 år 

Ture Bjørgen har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Disse klatrerne har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden. 

«Ture Bjørgen har forfattet den viktigste historien på liv og død i det bratte Norge»
borebloggen

– Nordvestlandet, særlig Romsdalen, er helt sentralt i denne historien. Her skjedde mange av ulykkene som krevde avanserte redningsaksjoner. Derfor er det ekstra hyggelig å se at det er stor interesse for boka her, og jeg ser fram til å få lov til å komme til regionen og presentere noe av innholdet, sier forfatteren.  

Les også: Er Molde Norges beste toppturby?

Ti prosent inntektene fra av bøker som selges i forbindelse med foredragene går til de lokale alpine redningsgruppene.   

Erlend Sande er forlegger av boka, og han og forfatter Bjørgen arrangerer nå foredragsturne på Vestlandet. De er åpne for flere foredragssteder.

– Ta kontakt for mer informasjon og intervjuavtale med forfatter Ture Bjørgen. Vi kan også formidle kontakt til arrangører og lokale alpine redningsgrupper. 

Pressemelding om boka kan leses her og boka kan kjøper på nett på nettbutikken friflytbestill.no

Foredragsturnéen har følgende stoppesteder (alle har gratis inngang): 

Ålesund mandag 10. desember, Buldrehallen kl 20.00

Molde tirsdag 11. desember, Moldeveggen kl 20

Oppdal onsdag 12. desember, VPG kl 19

Åndalsnes torsdag 13. desember, Tindesenteret kl 19

Ørsta fredag 14. desember, Ørsta Røde Kors Hjelpekorps kl 19

Les også: Boka om norsk fjellredning er lansert

Les også: Folk klatrer uten å klippe seg inn – faller rett i gulvet