Skal hindre ulykker

Bergen klatreklubb innfører krav om assisterende taubrems på sine innendørsvegger, og er det første klatresenteret som innfører påbudet etter at NKF lanserte sin anbefaling tidligere i år.

Sist oppdatert: 24. mai 2022 kl 13.38
PÅBUDT: Assisterende taubrems – som Petzl Grigri og Singing Rock Rama - blir påbudt i innendørsveggene til Bergen klatreklubb.
PÅBUDT: Assisterende taubrems – som Petzl Grigri og Singing Rock Rama - blir påbudt i innendørsveggene til Bergen klatreklubb.
Lesetid: 2 minutter

Dette skriver Bergen klatreklubb på sine nettsider:

– Assisterende taubrems gir bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes. Ingenting erstatter gode sikringsferdigheter og et fast bremsegrep, men utviklingen i assisterende taubremser vil bidra til færre bakkefall ved eventuelle menneskelig feil. Ulykkesstatistikken til Bergen Klatreklubb viser en klar sammenheng mellom bakkefall-ulykker og bruk av passiv taubrems.

Regelen gjelder fra 1. oktober, og fram til første desember vil klubben låne ut gratis assisterende taubrems ab typen Edelrid Jul til sine besøkende.

Det var i mars Norges Klatreforbund (NKF) gikk ut med sin anbefaling om bruk av assisterende taubrems. Også forbundet begrunner dette med at statistikken viser at antallet ulykker reduseres merkbart med slik taubrems.

Bergen klatreklubb viser til at påbud om assisterende taubrems har hatt god effekt i å forhindre ulykker i utlandet, men klubben er også forberedt på reaksjoner:

– Tyskland og Singapore har klatreanlegg med krav om assisterende bremser, med kraftig reduksjon i bakkefall-hendelser som resultat. Bergen Klatreklubb er først ut i Norge med kravet om assisterende brems, og vi tror det vil bli standard praksis i de fleste hallene i fremtiden. Vi er klar over at dette kan vekke reaksjoner blant klatrerne som er glad i å sikre med manuell tubebrems. Vi håper folk ser dette som en sunn og nødvendig utvikling, og er villig å lære noe nytt. Tubebrems har fremdeles sin plass i naturlig sikring og isklatring utendørs. I tillegg anbefaler vi bruk av hansker under sikring, skriver klubben.

Publisert 24. mai 2022 kl 13.38
Sist oppdatert 24. mai 2022 kl 13.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen