Dette skriver Bergen klatreklubb på sine nettsider:

– Assisterende taubrems gir bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes. Ingenting erstatter gode sikringsferdigheter og et fast bremsegrep, men utviklingen i assisterende taubremser vil bidra til færre bakkefall ved eventuelle menneskelig feil. Ulykkesstatistikken til Bergen Klatreklubb viser en klar sammenheng mellom bakkefall-ulykker og bruk av passiv taubrems.

Annonse

Regelen gjelder fra 1. oktober, og fram til første desember vil klubben låne ut gratis assisterende taubrems ab typen Edelrid Jul til sine besøkende.

Det var i mars Norges Klatreforbund (NKF) gikk ut med sin anbefaling om bruk av assisterende taubrems. Også forbundet begrunner dette med at statistikken viser at antallet ulykker reduseres merkbart med slik taubrems.

Bergen klatreklubb viser til at påbud om assisterende taubrems har hatt god effekt i å forhindre ulykker i utlandet, men klubben er også forberedt på reaksjoner:

– Tyskland og Singapore har klatreanlegg med krav om assisterende bremser, med kraftig reduksjon i bakkefall-hendelser som resultat. Bergen Klatreklubb er først ut i Norge med kravet om assisterende brems, og vi tror det vil bli standard praksis i de fleste hallene i fremtiden. Vi er klar over at dette kan vekke reaksjoner blant klatrerne som er glad i å sikre med manuell tubebrems. Vi håper folk ser dette som en sunn og nødvendig utvikling, og er villig å lære noe nytt. Tubebrems har fremdeles sin plass i naturlig sikring og isklatring utendørs. I tillegg anbefaler vi bruk av hansker under sikring, skriver klubben.