Norsk-klatring.nos artikler om den betente situasjonen rundt bygging av via ferrata på Andersnatten okkuperer seks av de ti plassene på listen over de mest leste artiklene i oktober. 

Og det er kanskje ikke så rart; saken på langt nær er over, og den handler om det som muligens engasjerer klatrere mest av alt: et legendarisk klatrestup med lang og sterk historie, pluss faste installasjoner i fjellet, og kanskje viktigst av alt: En debatt om hva klatring er og ikke er.

Annonse

Men også gode tips til både ei enkel fjellrute, et gigantisk klatretårn og fine sportsklatrefelt engasjerte leserne forrige måned.

Topp 10 mest lest på norsk-klatring i oktober:

Bergen klatreklubb skal drifte et nytt klatresenter i Åsane som etter planen skal åpne i november. Klatresenteret får egen nullstilling som trener, og målet er å skape et bedre tilbud for både topp og bredde.

Gode tips til bra klatring er alltid populært, og mange fant veien til denne artikkelen forrige måned. 

Klatretårnet ved Lillesand engasjerer, og selv om denne artikkelen ble publisert i juli, blir den fortsatt mye lest. Kanskje ikke så rart, for verdensrekorder har en tendens til å slå an.

Klatrenestor Nils Faarlund går til frontalangrep på planene om via ferrata på Andersnatten i denne kommentarartikkelen.

Klatring trenger ikke være så sjukt vanskelig for å være gøy. Men det er ekstra artig når det er bratt og luftig. Mange koste seg med denne beretningen fra en høsttur på en av Innerdalens klassikere.

Den første artikkelen som avslørte planene om å bygge via ferrata på Andersnatten blir fortsatt mye lest. Det var denne artikkelen som i starten av oktober fikk snøballen til å rulle.

Mange reagerte på uttalelsene fra sjefen i Norsk boltefond, som er entreprenør på via ferrataen som er planlagt i Eggedal. Kanskje ikke så rart, siden saken går rett i kjernen på det som er mange klatreres mest eksistensielle spørsmål.

Når Norges klatreforbund og Norsk tindeklub endelig kom på banen var de – ikke overraskende - temmelig nådeløse i sin slakt av planene om jernstige på Andersnatten.

For Sigdal aktiv, som planlegger via ferrataen, er det vanskelig å forstå de sterke reaksjonene fra klatremiljøet. Et opprop for mer og bedre dialog mellom partene kom for øvrig fram senere i oktober.

Marius Morstad tok bladet fra munnen I denne artikkelen, hvor han gikk i strupen på via ferrata-planene. Men Morstads kollega fra førstebestigningen av klassikeren Den hvite stripa, selveste Ralph Høibakk, er langt mer positiv.