– Via ferrataen kommer klatrerne til gode

– Jeg er overrasket og synes det er litt sært at klatrermiljøet mener å ha enerett på Andersnatten, sier Flemming Vatne i Sigdal aktiv til lokalavisa i Eggedal. Han jobber med å etablere via ferrata på det velkjente klatrefjellet.

Sist oppdatert: 7. oktober 2020 kl 11.12
STERKE FØLELSER: Klatrere reagerer sterkt på planene om via ferrata på Andersnatten, noe byggherre Sigdal aktiv syns er vanskelig å forstå. Foto og montasje: Sigdal aktiv
STERKE FØLELSER: Klatrere reagerer sterkt på planene om via ferrata på Andersnatten, noe byggherre Sigdal aktiv syns er vanskelig å forstå. Foto og montasje: Sigdal aktiv
Lesetid: 3 minutter

– Jeg skjønner ikke hvorfor de skal ha mer rett til å være i fjellveggen enn andre, sukker Flemming Vatne i Sigdal Aktiv.

Ifølge lokalavisa bygdeposten er Sigdal Aktiv 90 prosent ferdig med fjellsikringen av via ferrataen, og godt i rute for å åpne den nye turistattraksjonen i Sigdal. Det skal etter planen skje 15. juni neste år.

Planene om via ferrata på Andersnatten i Eggedal har vakt svært sterke reaksjoner i klatremiljøet. På facebookgruppen NEI! Til via ferrata på Andersnatten går noen så langt som å true med å rive ned via ferrata-installasjonene. 

Sigdal aktiv har grunneierne i ryggen, og sier til lokalavisa at via ferrataen er seg langt unna eksisterende klatreruter. 

– Vår rute går 100 meter til høyre for den nærmeste klatreruta, og vi går heller aldri under noen av klatrerutene på vår rute, forteller Vatne, som også understreker at de rydder unna løs stein, noe han mener kommer klatrerne til gode.

– Vi rydder veggen helt så dette skal bli 100 prosent trygt. Det kommer faktisk klatrerne til gode. Vi bruker om lag 850.000 kroner på å sikre veggen. Grunneierne er veldig positive til dette. De opplever at dette skaper aktivitet i området og synes det er bra. Bare første sesong vil vi ha to ansatte, noe som jo er kjærkomment i Sigdal. Uansett.; klatrerne får holde på. Så kjører vi vår saksgang, og vi har gått den riktige veien hele veien. Vi åpner som planlagt, sier Vatne. 

Grunneier-representant June Ulberg har klatret både Den Hvite Stripa og andre ruter på Andersnatten flere ganger, og sier dette til avisa:

– Vi tror det er plass til begge deler. Både klatrere og via ferrata. Og det ser ut som om det er tatt hensyn til de rutene som ligger der for klatrerne.

Norges klatreforbund og Kolsås klatreklubb har kjent til via ferrata-planene siden i vår, men likevel slo nyheten ned som en bombe i klatremiljøet i høst. Stein Tronstad i klatreforbundet tar selvkritikk for at NKF ikke fulgte opp saken tidligere. 

– I denne saken har vi dessverre hatt litt internt kommunikasjonstrøbbel, så vi fanget ikke opp det som skjedde i sommer. Vi har fått ryddet opp igjen nå, og vurderer videre tiltak sammen med Kolsås KK, skriver han i et innlegg på facebooksiden.

Kolsås klatreklubb skriver dette på Facebook om sin rolle i saken:

Kolsås Klatreklubb har ikke fått tildelt oppgaven å følge opp utbyggingen av en via ferrata på Andersnatten, verken av NKF eller andre. Kolsås KK tok selv kontakt med utbygger etter å ha hørt rykter om utbyggingen, hentet selv inn informasjon og reagerte på denne. Det er sannsynlig at klubbens tilbakemeldinger har bidratt til å forhindre at ferrataen blir plassert der det går eksisterende ruter, som var den opprinnelige planen.

NKF og andre klatreklubber fikk vite om prosjektet samtidig med Kolsås KK, og de har selv hatt anledning til å ta kontakt med utbygger, reagere, informere og delta på de samme møtene som Kolsås KK. Kolsås KK har ikke på noe tidspunkt hatt ansvaret for å ta kampen på vegne av klatremiljøet, så dersom andre aktører har latt være å reagere fordi de har valgt å overlate ansvaret til Kolsås KK, må det stå for deres regning.

Nå har vi god dialog og tro på et godt og positivt samarbeid fremover!

Publisert 7. oktober 2020 kl 11.12
Sist oppdatert 7. oktober 2020 kl 11.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen