Før sommeren måtte Sigdal Aktiv sende tilleggsinformasjon til kommunen for at prosjektet skulle vedtas. Det måtte blant annet utredes ytterligere vedrørende truede arter og helleristninger.
Prosjektet har høstet mye kritikk i klatre- og friluftsmiljøet, der også Statsforvalteren og Fylkeskommunen har vært negative til via ferrata på Andersnatten. Nå er den siste etterspurte dokumentasjonen videresendt og nå er det enstemmig vedtatt hos kommunen.
Det har vært en lang prosess med via ferrata på Andersnatten. Høsten 2020 ble det allment kjent at Sigdal Aktiv planla å bygge via ferrata på Andersnatten. Den var egentlig planlagt å være ved siden av Den Hvite Stripa men ble vedtatt flyttet til høyre del av sørøstveggen på Andersnatten.
Deretter ble det mange høringsuttalelser som uttrykte sin negativitet til prosjektet, og de tyngste høringsuttalelsene kom fra Statsforvalteren i Oslo og Viken og Fylkeskommunen i Viken. De krevde at Sigdal Aktiv måtte fremlegge mer dokumentasjon knyttet til truede arter og arkeologiske funn.
Videre har grunneierne på Andersnatten reagert med at de forbyr videre bolting på Andersnatten. Dette er begrunnet i at klatrerne og klatreklubbene har ingen grunneieravtaler på Andersnatten samt at de synes at klatrerne er for lite nyanserte når det gjelder etablering av via ferrata på Andersnatten.
Det har mildt sagt vært et kontroversielt tema der folk i Sigdal utelukkende har vært positive til prosjektet, men der deler av klatremiljøet har vært motstandere av via ferrataen. For øvrig har klatrenestor Ralph Høibakk vært positiv til prosjektet.

KLATRERUTENE BLIR IKKE BERØRT: De eksisterende klatrerutene skal ikke bli berørt. Her fra Den Hvite Stripa på Andersnatten. Foto: Thomas Horgen
– Kommunen anser dokumentasjonen som er tilsendt som tilstrekkelig og det ble enstemmig vedtatt at via ferrata på Andersnatten kan realiseres, sier teknisk sjef Kjell Ove Hovde i Sigdal kommune.
– Saken har vært mer utredet enn en vanlig byggesak, forteller Hovde.
Sigdal kommune har da gitt dispensasjon til å bygge via ferrata på Andersnatten.
Vedtaket ble fattet torsdag 14.oktober og det er da tre ukers klagefrist på vedtaket. Klagefristen er da tre uker etter vedtaket, eller når de som har sendt inn høringsuttalelser tidligere mottar brev om vedtak.
Hovde påpeker hvem som har klagerett:
– Vedtak i byggesaker er et enkeltvedtak som kan påklages av parter i saken, og de som har rettslig klageinteresse. Offentlige instanser, direkte berørte grunneiere er eksempler på parter. Interesseorganisasjoner kan være et eksempel på noen som har rettslig klageinteresse.
Saken har blitt behandlet etter plan- og bygningsloven, og hovedutvalget for næring og drift presiserer dette:
Hovedutvalget ønsker å understreke viktigheten av lokale initiativ og verdsetter engasjement som fordrer opplevelser og aktiviteter i bygda, samt positive ringvirkninger for lokale bedrifter og turistnæring.
Det er for øvrig noen vilkår som settes for bygging:
Tiltaket skal oppføres i samsvar med krav i Byggteknisk forskrift (TEK 17).
Fjellsikring skal belegges med ansvar for utførelse og prosjektering i tiltaksklasse 3 i henhold til SAK10 § 13-5 bokstav b. Erklæring om ansvarsrett og oppdatert gjennomføringsplan sendes kommunen før igangsetting av tiltaket og senest ved søknad om midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.
Anlegget eller del av anlegget kan ikke tas i bruk til annet enn godkjent formål, og kan ikke tas i bruk før det foreligger brukstillatelse eller ferdigattest.
Alle synlige plattinger fra dalen skal utføres i vanlig grønt trevirke, men beiset i en grålig tone på de synlige flatene. Dette for å gjøre platåene umerkbare i det store landskapsbildet. Konstruksjonene skal være nøkterne (anbefalinger i landskapsanalysen).
Bolter, steg, vaier og nepalbruer langs fjellvegg skal utføres i en jerngrå farge fordi konstruksjonene ikke vil synes før man er helt i nærheten.
Nye stier gjennom skogpartier skal tilrettelegges på mest mulig skånsom måte mot naturen og omgivelsene rundt.
Ved opphør og nedleggelse av anlegget skal tiltakshaver fjerne alle installasjonene og rydde opp slik at arealet tilbakeføres slik det var før utbygging av anlegget.
Plan for skilting med nødvendig og relevant informasjon av hensyn til beredskap og sikkerhet skal gjøres ut ifra en helhetlig plan. Skiltene og eventuelle informasjonstavler skal ha estetisk god utforming og være tilpasset omgivelsene de skal plasseres i.
Alt avfall forutsettes sortert og levert til godkjent avfallsmottak. Byggeplassen skal holdes ryddig og i forsvarlig stand under hele byggeprosessen.
Er ikke tiltaket igangsatt senest 3 år etter at tillatelsen er gitt, faller tillatelsen bort. Det samme gjelder hvis tiltaket innstilles i lengre tid enn 2 år jf. plan- og bygningsloven § 21-9, 1. ledd.
Sigdal kommune vil til enhver tid under byggeprosessen ha mulighet til å gjennomføre tilsyn, jfr. Byggesaksforskriften KAP. 15.