Knallhard kritikk mot via ferrata på Andersnatten

Norges klatreforbund uttaler seg om de omstridte planene, og skriver: – Sørøstveggen på Andersnatten er et av de verste stedene en slik via ferrata kan legges.

Sist oppdatert: 14. oktober 2020 kl 14.39
via ferrata andersnatten
ØNSKER INGEN VIA FERRATA HER: Både Norges klatreforbund, Kolsås klatreklubb, Drammen klatreklubb og Norsk Tindeklub uttaler seg kritisk til planene om via ferrata på det svært kjente og viktige klatrefjellet Andersnatten (bildet). Arkivfoto: Dag Hagen
Lesetid: 2 minutter

Det kommer fram i en felles uttalelse fra Norges Klatreforbund (NKF), Kolsås klatreklubb og Drammen klatreklubb, som ble publisert onsdag.

I den tre sider lange uttalelsen kommer det også fram at NKF mener den planlagte via ferrataen på Andersnatten bryter med den norske via ferrata-standarden. Derfor må prosjektet planbehandles i kommunen, og da vil NKF uttale seg som berørt part.

Klatreforbundet redegjør også for forskjellen på klatring og via ferrata, som de beskriver som betydelig. Dette står i kontrast til uttalelsene fra daglig leder i Norges boltefond, som mener de to aktivitetene kan sidestilles. Boltefondet er utbygger av via ferrataen på Andersnatten.

Prosjektet har for øvrig vakt svært sterke reaksjoner i klatremiljøet, men uten at tiltakshaver Sigdal aktiv forstår kritikken.

Klatreforbundet sammenligner for øvrig Andersnatten med andre, kjente klatrevegger på Østlandet, og skriver:

«Sammen med Hægefjell, Skogshorn og Skurvefjell utgjør sørøstveggen på Andersnatten en av de viktigste veggene for slik klatring på Østlandet, og etablering av via ferrata på et av disse nevnte fjellene må anses som svært negativt for klatremiljøet og klatresporten. Derfor må det søkes å etablere via ferrata andre steder enn der det finnes etablerte klatrefjell.»

Den fullstendige uttalelsen fra klatreforbundet og de to klubbene kan leses her.

Også Norsk Tindeklub publiserte sitt syn på saken onsdag, og skriver i en langt mer kortfattet melding at NTK er prinsipielt mot slike installasjoner, og at klubben har bedt Sigdal kommune om å «anse oss som part i saken i forbindelse med en eventuell byggesak. Vi vil på den måten kunne få en selvstendig påvirkningsmulighet i den videre behandlingen selv om NTK har blitt involvert på et sent tidspunkt i prosessen. Styret jobber samtidig målrettet for å få til en bedre dialog og samhandling innad i klatremiljøet i tilsvarende saker i tiden framover.»

Publisert 14. oktober 2020 kl 14.39
Sist oppdatert 14. oktober 2020 kl 14.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen