– Jeg sikret med en vanlig tubebrems, og det gikk helt fint. Etter å ha holdt cirka 10 fall med full kontroll, skjedde det noe uventet. Børge nærmet seg toppfestet da han tok enda et fall. Jeg hadde akkurat løftet bremsehanda for å gi ut litt slakk, og fallet kom idet bremsehanda var på veg ned igjen til bremseposisjon. Plutselig var alt ute av kontroll. Jeg prøvde å bremse, men tauet raste gjennom taubremsen. Jeg klarte ikke å stoppe fallet. Børge landet på ryggen foran meg, og jeg skjønte med en gang at det var alvorlig, forteller Astrid Bolstad.
Mistet kontrollen på tubebremsen; klatrepartneren brakk ryggen
Astrid Bolstad og Børge Gjeldvik var en tur i Moldeveggen for å trene på å falle og stoppe fall. Det gikk fint gang på gang, men endte med at han falt 10 meter rett i golvet. Han fikk to kompresjonsbrudd i ryggen, hun fikk brannsår i håndflatene.

På Molde sjukehus ble det konstatert at Børge har fått en alvorlig ryggskade. Han hadde fått brist på to ryggvirvler. Ellers var han uskadd og ved bevissthet, men hadde selvsagt store smerter etter det lange fallet og det harde møtet med golvet inne i klatrehallen. Astrids fysiske skade var brannsår på hender og fingrer. Det lange fallet kunne selvsagt ha fått enda alvorligere konsekvenser, men etter 5-6 måneder var Børge tilbake i Moldeveggen og i fjellet. For Astrid tok det halvannet år før hun orket tanken på å klatre igjen.
– Ulykken skjedde i november 2014, og til jul fikk jeg en Grigri i gave fra Børge. Siden da har dette vært min faste taubrems på all klatring inne og ute. Jeg er sikker på at ulykken i Moldeveggen ville ha vært unngått dersom jeg hadde sikra med en Grigri den gangen. Ulykken har også gjort meg mer skjerpa, og vi har brukt mye tid på å drille på riktig bruk av Grigri, sier Astrid Bolstad.
Les også mer om da Ivar Walaas måtte amputere flere fingre grunnet hånd i taubrems.
Sikrere sikring i Moldeveggen
Moldeveggen har sluttet å leie ut tubebremser. De er nå erstattet av geometrisk assisterte taubremser.
– Vi leier nå ut bare bremser av merket Edelrid Jul2. Det er en såkalt hybridbrems, og kalles også en geometrisk assisterende taubrems. Utformingen gjør at den har en sikkerhetsmekanisme som slår inn når tauet strammes, altså ved et fall, og hjelper den som sikrer med å holde igjen. Vi bruker ikke betegnelsen «selvlåsende». Den nye sikringsbremsen krever en aktiv bremsehånd på samme måten som den gamle tubebremsen. Vi er sikre på at risikoen for ulykker der klatrere faller i gulvet og skader seg ved at den som sikrer mister kontrollen over taubremsen, blir betydelig mindre enn før, sier styreleder i Romsdal Tindegruppe, Eivind Markussen.
Les også om det er sikrere med assisterte taubremser.
