Limbolter er avhengig av at limet holder. I Thailand har man opplevd at limet på mystisk vis har smuldret opp, antagelig på grunn av saltet. Ved bruk av tokomponentslim er man avhengig av at limet blandes godt. Det skjer ikke om man ikke snur bolten godt frem og tilbake under plassering av lim og bolt. 

På det nyrenoverte og nyboltede feltet Nedre Sydstup på Kolsås er det også oppdaget et tilfelle av limsvikt. Bolten har under belastning utover rett og slett poppet. Hva dette skyldes er ikke godt å si, men de bolteansvarlige fra Kolsås Klatreklubb skal være varslet, og vil nok ta seg av saken. 

Annonse

Samuel Gunnestad skriver til Facebookgruppen Is og alpinklatrere i Oslo og omegn følgende, etter en opplevelse den 9. mai:

«Ikke ta for gitt at de fine boltene holder. Denne kom ut på Nedre sydstup i dag, skal ha vært boltet i 2015 men limet var ikke herdet (felles førstebolt på rute 1/2/3 på sektor Supertramp). Får komme meg tilbake til den trygge tradklatringen igjen!»

Så pass på!

Det er videre veldig fint om slike oppdagelser rapporteres til enten Kolsås Klatreklubb eller til oss her i norsk-klatring.no, slik at man kan sette iverk for å unngå at ulykker skjer.