– Disse selene er blitt modifisert av ukjent tredjepart, skriver Varri AS, distributør for Petzl i Norge.

Den 6.april 2016 fikk Petzl informasjon fra myndighetene at Petzl ASPIR (C24) ligger for salg på eBay. Dette er nye eller lite brukte seler som har vært modifisert av en uansvarlig tredjepart etter førstegangssalget. De modifiserte produktene er beslaglagt og det er fremlagt krav om at salget stanses og det er iverksatt søksmål, det skriver Varri AS, som er distributør for Petzl i Norge.

Les hele advarselen fra Petzl og importøren i Norge, Varri, her.

Hva er modifisert

Bruk av disse modifiserte selene er livsfarlig: Hoftebeltet og/eller lårløkkene har blitt kuttet og sydd sammen igjen (Se bildet under).

HØYRE BILDE: På bildet til høyre ser du sømmen på modifisert ASPIR (C24) sele. Denne sømmen finnes ikke på originale ASPIR-seler.

Modifikasjonen på selen reduserer selens styrke og gjør at den ikke oppfyller Petzl sine interne krav eller i kravene standarden den er godkjent etter. Tester utført på beslaglagte seler viser at den nye sømmen ryker under svært liten belastning. Brudd inntraff ved 2kN (200 kg) mot kravet som er 15kN (1500 kg).

Modifiserte ASPIR seler utgjør en reell fare for livet til brukerne. Disse selene må destrueres.

Hvordan finne ut om din Petzl ASPIR-sele er modifisert

1. Dersom selen ble kjøpt hos en forhandler i Petzl sitt offisielle forhandlernettverk er du i besittelse av en original Petzl ASPIR som samsvarer med kravene (da er du med andre ord trygg).

2. Dersom selen ble ikke kjøpt hos en forhandler i Petzl sitt offisielle forhandlernettverk, men fra markedsplasser som eBay, Finn eller lignende er det veldig viktig at du sjekker selen din med en gang!

- Sjekk selen for ekstra sømmer som anvist på bildet ved å inspisere hele lengden til hoftebeltet og lårløkkene. Hvis du er i den minste tvil om din sele er original eller ikke kan du sende et bilde for videre veiledning til aftersales@petzl.com eller ta kontakt med din lokale Petzl forhandler.

Dersom sømmen som anvist på bildet er tilstede må selen umiddelbart tas ut av bruk og destrueres. Petzl ønsker informasjon om selen og helst et bilde; dette kan sendes til aftersales@petzl.com.

Modifikasjon på personlig verneutstyr er forbudt.

– Den uansvarlige modifikasjonen gjort på disse selene er sjokkerende og setter brukernes liv i fare, skriver Varri AS.

– På grunn av dette er det viktig for oss å informere våre kunder og samfunnet om disse modifikasjonene og faren de innebærer. Vennligst del denne informasjonen videre til de det måtte gjelde.

Varri AS er distributør for Petzl i Norge, kontakt dem ved spørsmål: www.varri.no