Huskeregler til en S.A.F.E standplass

Standplassen belastes alltid. Den må til en hver tid være trygg.

Sist oppdatert: 19. mars 2016 kl 15.44
 På standplass på Gandalf (5) ved Henningsvær. Foto: Dag Hagen
På standplass på Gandalf (5) ved Henningsvær. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

De fleste av oss har satt en og annen dårlig sikring, og sluppet unna med det. Det er jo sjelden en mellomforankring belastes. Standplassen derimot, belastes alltid. Derfor må den alltid være trygg.

Når vi klatrer på led vil vi at alle sikringspunkter skal være bombesikre og tåle en hvilken som helst belastning, men i virkeligheten setter vi av og til sikringer vi ikke er helt sikre på. En tvilsom sikring kan jo – ikke minst – virke bra for psyken når vi fortsetter oppover, og kanskje den til og med holder. Men én del av sikringskjeden er hellig og kan ikke fires på i sikkerhetsøyemed, standplassen!

Standplassen er vår siste linje i forsvaret mot tyngdekraften, og den må holde uansett hva som skjer. For å være sikker på dette kan vi følge noen enkle huskeregler. Standplassen og sikringene må være:

  1. Solid

  2. Avlaster

  3. Fleksibel

  4. Ekstra

1. Solid

Standplassen må ha minst to 100% sikre sikringer. Dersom man føler seg usikker må man legge inn én eller flere ekstra sikringsmidler.

2. Avlaster

Sikringene må utliknes og avlaste hverandre, slik at de deler belastningen så likt som mulig. Dermed reduserer man sjansen for at noe ryker. Standplassen bør også bygges slik at neste sikring står klar til å ta over umiddelbart hvis noe ryker. Dersom man har slakk i systemet som tillater bevegelse inne i standplassen, øker sjansen for at også neste ledd ryker. Desto mindre vinkelen er mellom sikringene, desto likere deler de belastningen. Vinkelen bør aldri overstige 60 grader.

3. Fleksibel

Standplassen må holde uansett hvilken vei den blir trukket, også oppover. Noen ganger kan man ønske å lage en standplass med selvjusterende dragretning i form av en «sliding X», men det øker sjansen for sjokkbelastning hvis en sikring ryker.

Ekstra

Alt det overnevnte skal sørge for at standplassen har et overskudd av sikkerhet, såkalt redundans. Dersom ett element ryker skal et annet umiddelbart ta over oppgaven. Noen elementer, som for eksempel taubrems og sentralløkke er bygget så kraftig at de ikke krever redundans.

Andre krav til standplass

Dersom ulykken er ute må standplassen også tjene som redningsstasjon. Både andremann under deg, og førstemann over deg senere kan utsettes for ulykker, og da må standplassen være bygget slik at det er raskt og sikkert å sette i gang kameratredning.

I tillegg til alle disse tingene er det en fordel om standplassen er plassert slik at den er behagelig å være på en god stund. Husk at det bør være plass til to personer slik at bytting av utstyr går lett og greit. Dersom det er trangt om plassen må du planlegge hvor du vil at andremann skal stille seg slik at alt er klart når han kommer opp.

Når vi snakker om standplasser inkluderer vi også rappellfester og topptaufester. Med unntak av kravet til at én sikring skal holde oppover, stiller vi nøyaktig samme krav til disse som til en vanlig standplass. Når alt dette er i orden kan du senke skuldrene og nyte utsikten mens du sikrer opp andremann.

Ha en fin sommer, vår, og sett standplasser som er S.A.F.E.!

13-02-14
13-02-14
Publisert 19. mars 2016 kl 15.44
Sist oppdatert 19. mars 2016 kl 15.44

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen