Hvis du skal klatre utendørs så trenger du litt mer utstyr enn innendørs.
Det kan være vanskelig å finne ut hva du skal kjøpe, men her får du basisutstyret for å komme i gang med uteklatring.
I tillegg må du sørge for å tilegne deg kunnskapen til å klatre utendørs, og det finnes mange som tilbyr kurs som inne til ute-kurs eller kurs i sportsklatring.
For noen år siden hadde vi en webserie som heter Klatreskolen, og her kan du få mange tips til hvordan klatre trygt utendørs.
Det personlige utstyret
Når vi snakker om personlig utstyr, er det utstyret som er ditt private utstyr. Klatretau er for eksempel ikke personlig utstyr, men utstyr du deler med taukameraten din og herunder definert som fellesutstyr.
Dette er det absolutte minimum av personlig utstyr du trenger:
1. Klatresele
Alle som skal klatre innendørs eller utendørs trenger minimum en klatresele. Vi har testet mange klatreseler, både for herrer og damer.

Wild Country Session klatresele
2. Klatresko
Det finnes mange varianter av klatresko, men du bør ha klatresko. Her har vi blant annet testet sju par aggressive klatresko, klatresko for jenter og klatresko for nybegynnere.

Scarpa klatresko
3. Taubrems med skrukarabiner.
Her kan du velge om du vil bruke en vanlig tubebrems, assisterte taubremser eller geometrisk assisterte taubremser. Uansett, du må ha en taubrems.

Taubrems og skrukarabin
4. En ekstra skrukarabiner hengende i sela.
Dette trenger du dersom du eventuelt skal snu på toppen av ruta.

Skrukarabin
5. Klatrehjelm
Mange på cragget er for kule til å bruke hjelm, men det er stein vi klatrer på og den steinen viser seg av og til og dette ned. Hvis du skal velge hvem som skal bruke hjelm så må i det minste sikreren bruke hjelm. Det kan jo hende at klatreren mister noe på veien opp, og da er det fint å hjelm.
Les våre tester av klatrehjelmer.

Petzl klatrehjelm
Kalkpose med kalk eller flytende kalk.
Noen bruker ikke kalk, men de aller fleste klatrere setter pris på å bruke kalk for å øke friksjonen en smule. Les også om hvordan du velger riktig kalkpose. Senere studier har vist at kalk i pulverform ikke sprer korona, og også at flytende kalk er fordelaktig mot koronasmitte.

Kalkpose
Fellesutstyret
Du skal forhåpentligvis klatre sammen med noen, med mindre du er en loner og skal clogge. I dette tilfellet forutsetter vi at du skal klatre med noen andre, og da er det noe man kaller for fellesutstyret.
Dette er hva du trenger minimum av fellesutstyr for å klatre:
1. Klatretau
Du trenger et klatretau, og skal du kjøpe et nytt tau til uteklatring så bør du kjøpe minimum et 70 meters tau. Det finnes mange ruter som er 30-35 meter lange, og da er ikke 60-meterstauet ditt tilstrekkelig. Les vår siste test av tau til uteklatring som er helimpregnerte. Det er også fint å ha tauet i noe. Det kan være en IKEA-pose eller noe litt mer fancy som en taubag. Les vår test av taubager.

Klatretau fins i mange farger og typer.
Minimum 12 ekspresslynger
På cragget er det bolter med mindre du klatrer på naturlige sikringer men det utelater vi her. I disse boltene må du hekte på ekspresslynger, også kjent som kortslynger. Du klipper inn den delen av kortslynga som har en løs karabiner inn i bolten, og den enden av kortslynga som har en fast karabiner klipper du tauet inn i. På de aller fleste ruter som er mellom 10-20 meter vil du ikke trenge mer enn 12 ekspresslynger. Men enkelte ruter er tettere bolta, og går du på ruter som er opp mot 35 meter bør du ofte ha med deg minimum 15 ekspresslynger. Men stort sett greier du deg med 12 som en start.

På kortslyngene er det en del som har gummi på karabineren for å holde den fast. Den karabineren som er fast skal klippes inn i tauet.
Skal du lage topptau må du sørge for å ha en skrukarabiner og en ekspresslynge i toppen. Dersom det ikke er clip-in anker må du snu på toppen av ruta. Les om hvordan du snur på ruta dersom det ikke er clip-in anker.
Sjekk ut vår anbefaling av 10 sportsklatrefelt du bør besøke i Norge.