Julekalender, luke 6

Den katolske og ortodokse kirke feirer i dag Sankt Nicholas dag. Han ble drept i fangenskap omtrent år 350, hadde mye til felles med klatrere, og er en viktig figur i julehøytiden.

Sist oppdatert 6. desember 2021 kl 08.00
PÅ DEN SJETTE DAG: Sankt Nicholas kunne utvilsomt vært en dyktig klatrer, og han ville sikkert fulgt nissens øvelser til punkt og prikke.
PÅ DEN SJETTE DAG: Sankt Nicholas kunne utvilsomt vært en dyktig klatrer, og han ville sikkert fulgt nissens øvelser til punkt og prikke.

Det meste som fortelles om ham er eventyr som har blitt til vår julenisse. Sankt Nicholas er, blant mye annet, skytshelgen mot falske anklager. I klatreverden har det vært mer enn en disputt rundt bestigninger. Tvil og rykter som settes ut om andres bestigninger har forgiftet og ødelagt mer enn en klatrer i historien. 

Senest i fjor vinter var det i en periode en lengre diskusjon i klatremedia om Said Belhaj hadde klatret Action Directe eller ikke. Resultatet av diskusjonen var at enkelte av Said sine sponsorer trakk seg fra samarbeidet med ham. Said hevder at han gikk ruta mens han ble sikret av en tilfeldig person på feltet. Hva som er riktig vet bare Said selv, og sikreren.

En konflikt som i bunn og grunn også handler om hvordan man forholder seg til andre sine hensikter foregikk i Frankenjura i sommer. I Frankenjura handlet konflikten om hvem som har rett til å bestemme hva som er en «fin» rute.

Markus Bock har boltet og førstebesteget en rekke av de hardeste rutene i Frankenjura. Da Alex Megos boltet en rute ved siden av «Burn for you» ble boltene fjernet av Markus etter bare et par dager. Markus og Michael Ordnung (som boltet Burn for you) mente at rutene var for tett og at den nye ruta til Alex ødela for estetikken til Burn for you og kappet boltene.

Dagen i dag kan brukes til å tenke over om vi bidrar til et godt og inkluderende klatremiljø der alle er velkomne, eller om vi oppfører oss ekskluderende og mer eller mindre direkte hindrer andre i å ha glede av klatringen.

Gjør 2 serier av hver øvelse. Første serie er til utmattelse, andre serie tar du halvparten så mange repetisjoner. Hvis det høres for tungt ut kan du prøve å ta cirka halvparten av det du tror du vil klare av hver øvelse.

Les mer om Gudmund Grønhaug og Klatrings julekalender her!

Crunches i knestående:

IMGP9817
ØVELSE 1: Crunches i knestående.

Stå på knærne med strake armer i bakken. Løft opp motsatt hånd og fot og strekk deg helt ut. Krøll deg sammen slik at albue og kne passerer hverandre under magen og strekk helt ut igjen. Gjør 10-20 på en side før du bytter side.
Tips: Hvis du bytter på å ha tommelen pekende mot taket og ned mot gulvet får du aktivert deler av rotator-cuffen samtidig.

 • Lett: Som beskrevet over

 • Medium: Hold 3 sekunder i hver ytterstilling

 • Tung: Stå på tærne som for push ups

Knebøy:

ØVELSE 2: Knebøy
ØVELSE 2: Knebøy

Stå rett opp og ned, bøy knærne til du sitter helt nede på huk. Prøv å holde hælen i gulvet hele tiden.
Det er et poeng å komme helt ned for å gi brusken i knærne næring helt ut i ytterstilling. Mange bøyer sjelden knærne helt ned med belastning og får derfor en dårlig ernært brusk. Dette er en enkel og grei øvelse som forebygger kneproblemer.

 • Lett: Som over

 • Medium: Løft en for foran deg når du setter deg ned. Reis deg opp på begge føtter

 • Tung: En fot ned og opp

Håndstående løping (mountain climber):

IMGP9858
ØVELSE 3: Håndstående løping (mountain climber).

Stå i push-up posisjon. Løp på stedet ved å dra kneet opp mot brystet. Prøv å få kneet helt opp til brystet for hvert «steg». 

 • Lett: Ikke løp, men gjør bevegelsene sakte

 • Medium: Løp i 30 sekunder

 • Tung: Løp i ett minutt

Rygg ups:

ØVELSE 4: Rygg ups.
ØVELSE 4: Rygg ups.

Ligg på magen. Løft overkropp og beina opp fra gulvet. Ikke legg deg helt ned, men hold trykket hele tiden.

 • Lett: Som over, men bytt på å løfte enten overkroppen eller beina opp fra underlaget

 • Medium: Ha armene utstrakt foran hodet og hold i 3 sekunder på toppen

 • Tung: Start med armene utstrakt foran hodet, før strake armer ned til de ligger inntil kroppen og frem igjen mens du holder kroppen opp fra gulvet

Julekalender luke 1.

Julekalender luke 2.

Julekalender luke 3.

Julekalender luke 4.

Julekalender luke 5.

Gudmund Grønhaug er trener, fysioterapeut og forfatter med doktorgrad om belastningsskader i Klatring. Han kommer i 2022 med boka Sterk og skadefri.  

Publisert 6. desember 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 6. desember 2021 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen