/ NKF

Vil Klatretinget innføre obligatorisk lisens og forsikring?

Det får vi svaret på nå i helga. Da er det duket for Klatretinget 2016 – og en av de heteste sakene er nettopp; innføring av obligatorisk lisens og forsikring.

Sist oppdatert 15. april 2016 kl 15.03
LUFTIG: Her kan det jo være fint å ha forsikring. Klatreforbundet vil anbefale Klatretinget om å innføre obligatorisk grunnlisens med forsikring for alle medlemmer over 13 år, gjeldende fra juni 2016. Foto: Dag Hagen.
LUFTIG: Her kan det jo være fint å ha forsikring. Klatreforbundet vil anbefale Klatretinget om å innføre obligatorisk grunnlisens med forsikring for alle medlemmer over 13 år, gjeldende fra juni 2016. Foto: Dag Hagen.

 – Dette er en sak som vi legger frem med stor grad av ydmykhet.

Det forteller presidenten i Norges Klatreforbund (NKF), Stein Tronstad. Styret vil anbefale tinget om å innføre obligatorisk grunnlisens med forsikring for alle medlemmer over 13 år, gjeldende fra juni 2016.

Nye inntektsmuligheter

IMG_4098-kopi
IMG_4098-kopi

Bakgrunnen for denne ordningen er at styret ser det som nødvendig å søke nye inntektsmuligheter til Klatreforbundet – for å kunne opprettholde den ønskede aktivitet på alle nivåer og områder i fremtiden. I tillegg ønsker også forbundet at medlemmene skal ha en høy grad av sikkerhet – og har derfor valgt å legge inn en forsikring i lisensen.

– Disse midlene vil også være frie midler, slik at vi kan bruke dem til det medlemmene ønsker; som for eksempel til fjellklatring. Per dags dato er mange av midlene våre bundet opp, forteller Tronstad.

Lisensen er satt til 155 kroner og forslaget er at dette enten vil bli fakturert som et tillegg til medlemskontingenten i de ulike klubbene – eller innkrevd gjennom faktura direkte fra NKF.

La oss si at forslaget blir vedtatt av Klatretinget; Hva skjer hvis man ikke vil betale denne lisensen?

– Alle detaljer er ikke 100 prosent på plass ennå. Men enten betaler man og er medlem av klubben – hvis ikke velger man å ikke være medlem. Også vil man jo ikke få forsikringen da, sier Tronstad.

LES OGSÅ: Norges Klatreforbund med Klippesjekkplakat

Dyrere medlemskontigent

Forslaget om obligatorisk lisens og forsikring er ikke blitt sendt ut på høring til klubbene. Stein Tronstad mener likevel at det er viktig å få satt i gang denne diskusjonen.

– Dette vil ikke bli en udemokratisk avgjørelse, men vi innser at det har vært kort tid til å sette seg inn i saken. Derfor skal vi ikke insistere på noe som helst, men vi ber Klatretinget ta en beslutning om hva vi gjør videre. Vi mener det er viktig å starte denne diskusjonen så fort som mulig.

– Hvordan tror du forslaget vil bli tatt imot?

– Konsekvensen er jo at det blir dyrere å være medlem av samtlige klubber, og det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan vekke litt reaksjoner. Mange klubber har jo kjørt bevisst på lav medlemskontingent. Hvis man har den «politikken» – kan nok dette føles litt tungt.

– Men som alltid er dette et spørsmål om å gi og ta. Hensikten er jo at dette er penger som skal tilbake til medlemmene. 

12-23-12
12-23-12

FORSIKRING: Trenger man forsikring for dette? Her fra Molladalen som byr på det meste av tindeformasjoner. Foto: Håvard Myklebust

Strategi for klatreførere

En annen interessant sak som vil bli tatt opp i Klatretinget er Klatreforbundets strategi for klatreførere i Norge. Ved Klatretinget 2014 ble følgende forslag vedtatt:

”Styret skal i samarbeid med Christianssand Klatreklubb (CKK) sette ned en arbeidsgruppe som ved tinget i 2016 legger frem et forslag om en helhetlig strategi for NKFs arbeid med klatreførere.”

 Det ble aldri nedsatt noen arbeidsgruppe for dette, og senere bestemt at saken skulle legges frem av styret og ikke en arbeidsgruppe.

Finnes-det-en-kvinne-En-slik-NKF-vil-ha_crop_980
Finnes-det-en-kvinne-En-slik-NKF-vil-ha_crop_980

FORRIGE GANG: Her får du et innblikk i forrige Klatreting - som var i 2014. Foto: Dag Hagen.

LES OGSÅ: Fører for Tokerud

Hvilken strategi har dere her?

– Tanken er en slags førerportal, for eksempel på nett eller en app. En formidlingskanal for å vise hvem som selger førere og hvor man får tak i disse. Det har også vært snakk om et førerfond der klubbene kan søke om støtte til å lage førere – samt at vi ønsker og ha en veileder om hvordan man lager førere.

Det finnes allerede nettsider som tilbyr oversikt over førere, som f.eks. UTOM. Tror du en førerportal i regi av Klatreforbundet er nødvendig?

– Det er et godt poeng. Det vil bli en krevende jobb å gjøre – og vi må bruke en god del ressurser. Spørsmålet er om forbundet skal prioritere dette når det allerede finnes etablerte portaler der ute. Svaret der er nok kanskje nei.

LES OGSÅ: Huskeregler til en S.A.F.E standplass

(Saken fortsetter under bildet)

FLERE SIDER SOM DETTE?: Det finnes allerede etablerte «fører-nettsider». Foto: Skjermdump

LES OGSÅ: Buldring ved Ål og Gol

Vil dere tjene penger på dette?

– Nei, hensikten er å støtte oppunder klubbenes mulighet til å tjene penger på sine egne førere ved å gi informasjon om dem.

Ny søknad om internasjonale konkurranser?

Som kjent ble World Cup ble arrangert i Stavanger i fjor og European Youth Cup (EYC) i 2012. På Klatretinget skal det nå tas stilling til om Klatreforbundet skal søke om et nytt internasjonalt mesterskap for tingperioden 2016-2018.

LES OGSÅ: Stor buldring i Småbakkan
LES OGSÅ: Stor test av 11 klatretau

– Her er vi litt defensive. Vi anbefaler å vente litt, forteller Stein Tronstad.

Hvorfor det?

– World Cup i Stavanger ble veldig krevende. Vi brukte veldig store ressurser, kanskje mer enn vi egentlig hadde kapasitet til. Men arrangementet ble veldig bra utad – til tross for at det var mye jobb innad.  Vårt forslag er derfor at Norges Klatreforbund ikke søker om et nytt internasjonal mesterskap i tingperioden 2016-2018. Vi forslår å se på saken på nytt ved neste Klatreting i 2018.

– Men det er viktig å påpeke at vi i utgangspunktet mener det er ønskelig at Norge er vertskap for internasjonale arrangementer i Norge, men da må vi ha alle ressurser å plass, både menneskelig og økonomisk.

LES OGSÅ: Stein, jugs, rumpe og mugs

Skjermbilde 2016-04-15 kl. 14.25.16
Skjermbilde 2016-04-15 kl. 14.25.16

FULLE TRIBUNER: Finalen under World Cup i Stavanger var populært! Foto: Dag Hagen

Andre saker

På sakslisten står også følgende saker: strategiplan og budsjett, medlemskontingent, samt lovendring og fullmakt til oppdatering av lover.
Klatretinget 2016 arrangeres nå i helgen fra 15-17 april.

LES OGSÅ: UTE sin oversikt over Via Ferrata- ruter i Norge

Publisert 15. april 2016 kl 15.03
Sist oppdatert 15. april 2016 kl 15.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen