/ NKF

Nasjonal klatrekonkurranse for funksjonshemmede

For første gang skal det arrangeres nasjonal klatrekonkurranse for personer med funksjonsnedsettelse.

Sist oppdatert 25. april 2016 kl 18.12
I denne klatreveggen skal det bli skrudd  10 - 15 lette ruter til konkurransen, med grader fra 4 – og kanskje en på 6. Foto: Grenland Klatreklubb
I denne klatreveggen skal det bli skrudd 10 - 15 lette ruter til konkurransen, med grader fra 4 – og kanskje en på 6. Foto: Grenland Klatreklubb

– Det har lenge vært et ønske om å få til dette. Som funksjonshemmet er nok terskelen høy for å delta i en klatrekonkurranse som ikke er tilpasset dem.

Det sier Ragnhild Mizda, utviklingskonsulent i Norges Klatreforbund. Sammen med Grenland Klatreklubb inviterer Norges Klatreforbund til klatrekonkurranse 27. - 29. mai, i Skien Fritidspark.

Konkurransen har ingen aldersbegrensning, og er åpen for alle som ønsker å delta. Klatrerne får utdelt et eget skjema som viser alle rutene og de bestemmer selv hvilke ruter de ønsker å prøve seg på. Man får også flere forsøk på hver rute.

Motivasjonen bak konkurransen er å lodde stemningen for om dette kan bli en årlig konkurranse også fremover. Det vil også gi Klatreforbundet en oversikt over hvor mange funksjonshemmede som interessert i klatring, forteller Mizda.

– Det er nesten 200 klubber i Norge, så det er vanskelig å få oversikt over alle. Det kan sitte én alene i Trondheim som vi ikke vet om - eller noen som har lyst å konkurrere. Denne helgen blir en utrolig god mulighet til å se om vi kan skape et nasjonalt miljø for funksjonshemmede klatrere.  Det er jo det som er målet!

Jam-22
Jam-22

VEGGEN: I denne hallen skal konkurransen arrangeres. Foto: Grenland Klatreklubb.

LES OGSÅ: Magisk video fra Bjørndalstraversen

Hvordan tilrettelegger dere konkurransen?

– Det vil bli skrudd 10 - 15 lette ruter til konkurransen, med grader fra 4 - og kanskje en på 6. Noen av rutene blir på svavegg - og det er viktig med store tak som er gode å holde i.

– Det vil også være tillatt med en «bakklatrer». Det vil si for eksempel hjelp til å komme seg opp i klatreveggen eller hjelp til å flytte amer og ben.

I dag er det ett år siden skjelvet i Nepal. Les som Vibeke Andrea Sefland som var på Mount Everst da skjelvet traff.

Tror du mange vil melde seg på?

– Det er vanskelig å si. Jeg kan telle mellom 7-10 klubber som har egne grupper for funksjonshemmede, men det er jo ikke alle som er medlem av egne grupper. Det er viktig å påpeke at dette tilbudet vil stå uavhengig om vi blir 10 eller 25! Det viktigste er å skape en lærerik og morsom helg for klatrerne som kommer.

LES OGSÅ: Stor test av 11 klatretau

I tillegg til konkurransen blir det også gratis kurs i klatring for funksjonshemmede. Kurset er åpent for både utøvere, ledere og ledsagere.

– Blir konkurransen en suksess er målet at den skal arrangeres hvert år fremover, avslutter Ragnhild Mizda.

Påmeldingsfristen for konkurransen er 1. mai.

Mer info finner du her:

Program

Konkurranseguide

Påmeldingsskjema

Publisert 25. april 2016 kl 18.12
Sist oppdatert 25. april 2016 kl 18.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen