Hentet ut fra fjellet i krevende aksjon

De to tsjekkiske klatrerne som omkom i en ulykke i Trollveggen i forrige uke er nå hentet ned. Redningsaksjonen var særdeles krevende, melder NRK.

Sist oppdatert: 3. august 2019 kl 00.44
Trollveggen i Romsdalen er en 1700 meter høy fjellvegg. Klatrerne som ble hentet ut i dag hadde trolig klatret engelskruta. Arkivfoto: Dag Hagen
Trollveggen i Romsdalen er en 1700 meter høy fjellvegg. Klatrerne som ble hentet ut i dag hadde trolig klatret engelskruta. Arkivfoto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Fredag klokken 14.40 ble de to tsjekkiske klatrerne som omkom i en ulykke i Trollveggen hentet ned. Redningsaksjonen var særdeles krevende, melder NRK

Klatrerne ble lokalisert nedenfor Rimmonruta (Engelskruta) mandag ettermiddag, kort tid etter at de ble meldt savnet, av et redningshelikopter som ble satt inn i søket. Det ble antatt at de hadde falt.  

Tirsdag ble det gjort flere forsøk på å hente mennene ned, men forsøkene måtte avbrytes, grunnet dårlig vær. Området er dessuten meget utsatt for steinsprang. Det var usikkert om et nytt forsøk på å hente klatrerne ut kunne gjennomføres helt fram til fredag formiddag. Da været bedret seg noe, bestemte de seg for å for å gjøre et nytt forsøk.

Det har hele tiden vært presisert at redningsmannskapets sikkerhet kom før andre hensyn. 

– Etter planen ble de løftet ut med lang line av helikopteret og transportert ned til basen for innsatsen og aksjonen ved Fiva gård i Rauma. Mannskap fra Romsdal Fjellredningsgruppe var på forhånd flydd inn til sikker sone for helikopter, opplyser politiet til NRK.

Etterpå rettet politiet en stor takk til de som hadde bidratt til at klatrerne kunne hentes ut på en tryggest mulig måte; Romsdal Fjellredningsgruppe, Nord Helikopter AS og mannskapet fra redningshelikopter fra 330-skvadronen, skriver politiet i en pressemelding. 

Les også: Redningsklatrer Ture Bjørgen deler sterke historier i Sommer i P2 

Bakgrunn: Ble meldt savnet på mandag

De to omkomne ble meldt savnet da de pårørende ikke hadde fått kontakt med dem etter at turen i Trollveggen skulle være avsluttet. Da leteaksjonen ble satt i gang på mandag, og et redningshelikopter ble satt inn i søket, ble to menn funnet like nedenfor Trollveggen. Det ble da antatt å være de to savnede som hadde falt. Les mer om hendelsen her.

Tirsdag ettermiddag ble det gjort et forsøk på å hente ut klatrerne med helikopter, assistert av redningsmannskap som først ble fløyet inn til et trygt sted ved Trollveggen, og derfra tok seg fram til klatrerne. Det ble da bekreftet at de to var omkommet. Arbeidet med å frakte dem ut måtte avbrytes. 

– Stedet betegnes som krevende for klatring og usikkert med tanke på steinsprang. Romsdal Fjellredningsgruppe ble derfor flydd inn til en sikker sone ved Trollveggen. De tok seg frem derfra til de omkomne rundt klokka 18.30. Klatrelaget trakk ut fra området så snart deres oppdrag var utført rundt klokka 20, meldte politiet etter aksjonen ble avsluttet.

Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 3. august 2019 kl 00.44
Sist oppdatert 3. august 2019 kl 00.44
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen