Bolting i Trollveggen

Få reaksjoner på bolting i Trollveggen

Sist oppdatert: 2. august 2020 kl 12.00
Fra førstebestigningen av Catharsis i Trollveggen. Foto: Marcin Tomaszewski/Marek Raganowicz
Fra førstebestigningen av Catharsis i Trollveggen. Foto: Marcin Tomaszewski/Marek Raganowicz
Lesetid: 3 minutter

Da Klauva i september fikk 34 nye bolter på en ny rute, skapte det voldsomme reaksjoner. Boltene ble raskt kappet av en lokal klatrer. Nylig har Trollveggen fått 26 bolter på en førstebestigning. Dette har foreløpig skapt svært få reaksjoner – om noen.

Les også: Ny rute i Trollveggen.

Var det helt greit å bolte i Trollveggen, men ikke på Klauva?

En av kreatørene av Hans Christians minnerute, Iver Gjelstenli etterlyser uttalelser fra boltemotstanderne i romsdalsmiljøet.
– Imponerende av polakkene i Trollveggen! Jeg har ingen kommentar til at de har brukt borebolter, men i lys av fjorårets hardkjør med påfølgene hærverk og ødeleggelse av Hans Christians minnerute i sørveggen på Klauva, etterlyser jeg hva det såkalte «klatremiljøet i Romsdala» mener. De gikk ut med massiv kritikk av den nye ruta på Klauva, oppfordret til å fjerne boltene og deretter offentlig støttet ødeleggelsen av ruta.
– Hvorfor er det uproblematisk med borebolter satt i en av Norges eldste klatreruter? Nordveggen på Hornet ble klatret første gang i 1920 av Henning Nygård, Ola H. Furuseth, Gunnar P. Sabro og Rolf Ødegård. Altså borebolter satt i ei 95 år gammel etablert rute! Og hvorfor er det ok med borebolter i Trollveggen, Suser gjennom Harryland, Hornaksla osv, men helt forkastelig på Klauva?
– Min personlige holdning er at det er ok med borebolter i Nordveggen og ellers i fjellet dersom dette gjøres på en skikkelig måte. Jeg ser fram til en åpen diskusjon om bolteproblematikken både i Romsdal og ellers i landet. Jeg anbefaler våre motstandere om å lese lederen i Klatring nr. 124 og Claus Schmidts debattinnlegg i Klatring nr. 125! Gjerne også Animal Farm!

Her kan du lese lederen i Klatring 124.

Les saken om boltingen på Klauva her.

Tindevegleder Nils Nielsen uttalte seg skarpt med hensyn på boltene på Klauva.
– Nå har Trollveggen fått 26 bolter på en ny rute. Det har skapt lite eller ingen reaksjoner fra boltemotstanderne. Har du en kommentar til det?
– Jeg har ikke satt meg inn i detaljene om ruta. Men generelt er jeg mot bolting og spesielt når det ødelegger perler som Klauva. Det var nok det spesielle som opprørte folk sist og at det ødela en perle, svarer Nielsen i en melding til norsk-klatring.no.

Leder i Tindekluben, Elisabeth Nøst sier følgende, som svar på samme spørsmål som til Nielsen:
– Tindekluben sitt standpunkt er klart nok og denne saken viser igjen betydningen av å gjøre norsk klatreetikk kjent både her hjemme og i det internasjonale klatremiljøet. Sporløs ferdsel står sentralt i norsk alpin klatring og Tindekluben henstiller alle medlemmer om å bidra med bevisstgjøring av egne og andres valg.

Les også: Tindeklubens uttalelse om boltingen på Klauva.

De fleste rutene som opprinnelig er klatret teknisk etter at de opplagte linjene i Trollveggen ble klatret, har borrebolter for å forbinde naturlige formasjoner: Arch wall, Raspberry dream, Baltika, Suser gjennom harryland og Russerruta. Slik sett kan man si at det er tradisjon for bolting i Trollveggen – der førstebestiger har ønsket.

Flere spørsmål reiser seg i denne saken: Er det «tradisjon» som skal bestemme etikk, stil og moral? Når kan man si at en tradisjon oppsto? Det var ikke tradisjon for å bolte i Trollveggen da de første boltene ble satt. Kan man da kalle bestigningen av de første boltede rutene i Trollveggen for «dårlig stil»?

Les også: Boltene på Klauva er kappet.

Publisert 2. august 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 2. august 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen