Foreløpig for risikabelt å hente ut klatrerne

Tirsdag kveld gjorde dårlig vær at forsøket måtte avbrytes. Onsdag formiddag bekrefter politiet at det fremdeles ikke er mulig å hente de omkomne ut fra Trollveggen.

Sist oppdatert: 31. juli 2019 kl 13.28
Trollveggen i Romsdalen er en 1700 meter høy fjellvegg. Flere av rutene er utsatt for steinsprang. Arkivfoto: Dag Hagen
Trollveggen i Romsdalen er en 1700 meter høy fjellvegg. Flere av rutene er utsatt for steinsprang. Arkivfoto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Tirsdag ettermiddag tok redningsgruppa seg fram til klatrerne som ble sett i underkant av Trollveggen. Det ble da konstatert av de var omkommet. Etter planen skulle et redningshelikopter løfte dem ut fra ulykkesstedet, men dette arbeidet måtte avbrytes på grunn av dårlig vær. Onsdag ettermiddag er det fremdeles ikke mulig å gjenoppta arbeidet.

– Det er dårlig vær i området nå med både regn og tåke, og så lenge det er det, er det ikke aktuelt med noe nytt forsøk på å hente ut klatrerne, sa Roar Fylling, operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, til NTB onsdag morgen. 

Det arbeides nå med et mulig nytt forsøk på torsdag, melder Aftenposten.

Området de forulykkede befinner seg i er svært utsatt for steinsprang, og vanskelig å ta seg fram til. Aksjonen er meget risikofylt for redningsmannskapet på bakken, som skal assistere helikopteret med å løfte dem ut. 

– Uthenting av de to omkomne er et særdeles krevende oppdrag. Redningsmannskapenes sikkerhet kommer først og fremst. 330-skvadronen og den alpine redningsgruppen i Åndalsnes gjorde flere forsøk på å få de omkomne ut fra fjellet gjennom gårsdagen, men forsøkene måtte avbrytes. Det skyldtes flere forhold som vær og vind i tillegg til utfordringer med selve oppdraget, skrev politiet, ifølge rbnett.no.

– Det er foreløpig vanskelig å si når vi kan starte arbeidet igjen. Det gjenopptas når det anses som forsvarlig, sa operasjonsleden til rbnett.no.

Startet leteaksjon på mandag

De to omkomne ble meldt savnet da de pårørende ikke hadde fått kontakt med dem etter at turen i Trollveggen skulle være avsluttet. Da leteaksjonen ble satt i gang på mandag, og et redningshelikopter ble satt inn i søket, ble to menn funnet like nedenfor Trollveggen. Det ble da antatt å være de to savnede som hadde falt. Les mer om hendelsen her.

Tirsdag ettermiddag ble det gjort et forsøk på å hente ut klatrerne med helikopter, assistert av redningsmannskap som først ble fløyet inn til et trygt sted ved Trollveggen, og derfra tok seg fram til klatrerne. Det ble da bekreftet at de to var omkommet. Arbeidet med å frakte dem ut måtte avbrytes. 

– Stedet betegnes som krevende for klatring og usikkert med tanke på steinsprang. Romsdal Fjellredningsgruppe ble derfor flydd inn til en sikker sone ved Trollveggen. De tok seg frem derfra til de omkomne rundt klokka 18.30. Klatrelaget trakk ut fra området så snart deres oppdrag var utført rundt klokka 20, meldte politiet etter aksjonen ble avsluttet.

Saken oppdateres.

Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 31. juli 2019 kl 13.28
Sist oppdatert 31. juli 2019 kl 13.28
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen