Har funnet to menn ved Trollveggen

Redningshelikopteret som ble satt inn i søket lokaliserte to menn nedenfor veggen mandag ettermiddag. De antas å være de savnede klatrerne.

Sist oppdatert: 29. juli 2019 kl 13.35
To tjekkiske klatrere er meldt savnet etter at de ikke returnerte fra Trollveggen i Rauma på lørdag. Arkivfoto: Dag Hagen
To tjekkiske klatrere er meldt savnet etter at de ikke returnerte fra Trollveggen i Rauma på lørdag. Arkivfoto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Mandag morgen fikk hovedredningssentralen en bekymringsmelding fra kona til en av klatrerne, da de ikke fikk kontakt med deg. De savnede er to menn i 40-årene fra Tsjekkia, som dro til Trollveggen i Rauma på torsdag. De skulle være tilbake lørdag, ifølge politiet. 

Politiet antar at mennene fremdeles er i området, da bilen deres ble lokalisert ved besøkssentret ved Trollveggen. Ifølge Åndalsnes Avis har den stått urørt på rasteplassen ved Horgheimseidet i flere dager.

– Bilen ville være avgjørende for at de skulle ha kommet seg videre. Derfor har vi stor tro på at de fremdeles er i området, sier Erik Mikalsen, operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

– Vi har også hatt en fra den alpine redningsgruppa som har lett visuelt etter dem i teleskop. Nå har Hovedredningssentralen sendt oss et redningshelikopter som skal søke i området, sier Mikalsen til NRK.

– For å klatre i Trollveggen skal du være skikkelig dreven. Ellers kan du bruke alt for lang tid, og det kan gå galt. Det er lett å ta feil vei i veggen, særlig på vei ned kan det skje, sier Klatrings redaktør, Dag Hagen, som selv er godt kjent i området og har klatret i Trollveggen flere ganger. 

Hadde besøkt Trollveggen før

De savnede klatrerne skal ha erfaring og har også tidligere klatret i Trollveggen. Det er ikke kjent hvilke ruter de planla å klatre denne helgen. Værdata fra yr.no viser at temperaturen ved fjellsiden har holdt seg mellom 15 og 23 grader gjennom helgen, og det har stort sett vært flau vind, tidvis lett bris, og fint vær i området. 

For cirka 20 år siden gikk det flere ras i Trollveggen. Det er nå vanligst å gå Norskeruta (7), som ikke ble berørt av rasene. Dette beskrives som en seriøs rute med noen enklere partier, som også innebærer noe utsatt klatring i ikke helt fast fjell. 

– Hvis de skulle klatre de vanlige rutene i Trollveggen, i fri, så er det ikke vanlig å bruke mer enn ett til to døgn. Nå har de brukt fire døgn og da er det definitivt grunn til å bli bekymret. Jeg håper selvsagt at de finner de, og at de bare har gått seg fast et sted, sier Hagen.

Redningshelikopteret som skal forsøke å lokalisere de savnede skal undersøke et nokså stort område. Steinsprang i fjellet er en utfordring som hindrer helikopteret i å helt nærme Trollveggen. Klokka 14.00 opplyste politiet at helikopteret har fått med seg lokale kjentfolk fra den alpine redningsgruppa og at letingen fra luften er i gang, skriver NRK.

Har funnet to menn

Skjermdump av politiets melding på Twitter.
Skjermdump av politiets melding på Twitter.

Klokken 15.28 kunne politiet i Møre og Romsdal melde at redningshelikopteret hadde lokalisert to menn like nedenfor veggen. De antas å ha falt og fremstår som livløse, melder politiet via Twitter. De pårørende er varslet.

Politiet foretar en vurdering sammen med Romsdal alpine redningsgruppe om det er mulig å hente dem ut i løpet av tirsdag. Området mennene er funnet i er utsatt for steinsprang og utfordrende å ta seg frem til. En plan for hvordan dette kan gjøres på en tryggest mulig måte for redningsmannskapet må utarbeides. 

Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 29. juli 2019 kl 13.35
Sist oppdatert 29. juli 2019 kl 13.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen