Listen på 58 av fjorårets bestigninger rommer noen høydepunkter i følge Bob A. Schelfhout Aubertijn, som i drøye 30 år har fulgt internasjonal klatresport med haukeblikk. Vi har spurt ham om hvilke av bestigningene han mener peker seg ut for juryen som skal plukke seks-syv til den avsluttende seansen i årets Piolet d´Or utdeling.

Les også: Her er de prenominerte til gulløksa.

Annonse

Her er bestigningene han mener ligger i en klasse for seg:

  • Den første vintertraversen av Besengi Wall i Kaukasus
  • De to nye rutene i nordveggen på Hagshu (6657m)
  • Bestigningen av sydveggen på Gasherbrum V (7147m)
  • Nordveggen på  Mount Johnson (2572m)
  • Den fulle traversen av Fitz Roy-gruppen

Russerne undervurdert
Fitz Roy-traversen og Gasherbrum V tror han når høyest.
– Min private favoritt er Bezengi Wall-traversen sist vinter. Toppklatrerne i Russland er ikke så kjente i vesten. Men for å gi en pekepinn kan du kikke på karrieren til Nikolai Totmyanin. I tillegg til hans bestigning av «Skyggeveggen» på Jannu og deltakelse på K2 Direct West Face i 2007 har han klatret de øvrige 8000-meterne og 47 topper over 7000 meter. Dette siste må man bare la synke inn: 47 sytusenmetre, sier Bob Aubertijn som er bosatt i Nederland og som nærmest daglig sender ut meldinger om historiske og aktuelle klatrebegivenheter på Facebook.

Om et par uker blir det kjent hvilke bestigninger som havner på short-listen for Piolet dÓr og som blir presentert i Chamonix-Courmayeur i begynnelsen av april.