Nelson og Kjetil da de besteg Kaldfonnas nordvegg oktober 2019. Slike prosjekter burde man vente med til neste vinter. Foto: Kjetil Grimsæth
Lesetid: 5 minutter
Myndighetene har anbefalt at folk ikke skal dra utenfor sin egen hjemkommune for å hindre smitte og ikke belaste beredskapen i de respektive kommunene. Samtidig får mange muligens ekstra tid til å sende nye og gamle prosjekter til fjells grunnet hjemmekontor, fleksibel arbeidstid og til og med permittering.
Klatring har tatt en prat med noen utvalgte alpinklatrere samt leder i Norske Alpine Redningsgrupper for å høre deres synspunkt.
Blant de er Eivind Hugaas, ivrig alpinklatrer, doktorgradsstipendiat, redaktør i Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring, og med bosted i Trondheim.
– Enten veldig farlig eller veldig trygt
– Hva tenker du rundt å sende nye og gamle prosjekter nå?
Litt ironisk sier Eivind: – Kanskje man enten må gjøre noe som er veldig farlig eller veldig trygt. Gjør du noe som er veldig farlig så går du inn med en forventning at ingen kommer til å redde deg uansett hvor dårlig det går. Eller så må du gjøre noe som er veldig trygt.
– Hva definerer du som veldig trygt? Er det tryggere å for eksempel cragge på is?
– Det å cragge på is innebærer en relativt stor risiko det og, for mange vil kanskje støte litt hardere for de tenker at man er nærmere vei. Det kan være like vanskelig å frakte ut en skadd person fra et crag med litt kjip anmarsj som å frakte noen ut fra fjellet.
– Hva tenker du om at folk legger ut "fristende" bilder på sosiale medier av gode forhold og fine turer?
– Av respekt for beredskapen, helsevesenet, de i karantene og myndighetenes retningslinjer kan man kanskje spare eksponeringstrangen til roligere tider.
Vi tok også en prat med Nelson Neirinck, innflytta belgier til Oppdal, mildt sagt en ihuga is- og alpinklatrer og lærer.
– Ikke tida for å sende ambisiøse prosjekter nå
– Jeg hadde faktisk noen planer om å gå noen nye ruter nå, og jeg og noen andre har sett på en vegg i Sunndalen, og vi tenkte rett og slett å kalle den «Pandemic Wall». Men, vi har tenkt videre at det er kanskje ikke tida for å sende ambisiøse prosjekter nå.
– Hvorfor?
– Det er jo hvis vi må bli redda. Beredskapen er jo allerede pressa.
Nelson presiserer at det er viktig å gå turer i nærområdet nå. – Man kan jo dra på dagsturer, så lenge du ikke drar innom butikker, bensinstasjoner o.l. Gå turer innenfor margin. Det er jo individuelt hva som er marginen din, men jevnt over så må folk bruke huet mer nå. Nelson sier at han er av den typen som tar seg i en kveldstur i Drivdalen og soloerer enkle fosser, men han presiserer videre at han kommer nok til å droppe det fremover. – Jeg har også tenkt til å ordne i utstyrsboden, som jeg har utsatt ganske lenge nå.
Eivind og Nelson har klatra mye alpint sammen, men de er enige om at nå bør man legge alpinklatringa litt på hylla.
– Jeg avventer situasjonen, og skal minimere reisinga. Jeg felte nylig noen trær ved et bulder rett utenfor huset her, og satser på bra tørk etter hvert og noen førstebestigninger der. Her er et lite stalltips fra Kjetil om pussing av nye buldere, og kanskje man kan vedlikeholde lokale klatrefelt i sine respektive områder.
Han bor ikke i alpinklatremekka i motsetning til Nelson, og presiserer at det innebærer en del reising om han skal realisere seg selv:
– Jeg som bor i gokk må bare forsone meg med at det blir null alpin klatring. Hvis jeg hadde dratt til fjells nå, så måtte jeg ha forventa å ikke bli redda. Jeg er jo i den situasjon at jeg er far, så jeg vil jo være mer konservativ nå nettopp på grunn av at beredskapen er pressa.
Et samfunnsansvar
Kjetil sier at han holder seg hjemme hovedsakelig for alle andres del. -Man må redusere den totale kostnaden for samfunnet, og da er det minste jeg kan gjøre er å holde meg hjemme i disse krisetider. Han fortsetter med at man kommer seg gjennom dette, og det kommer nye tider for å sende nye og gamle prosjekter.
Leder i Norske Alpine Redningsgrupper (NARG), Bengt Flygel Nilsfors, sier at det er en ganske enkel oppfordring: –Norge er i krisemodus – folk (også klatrere) er oppfordra til å holde seg mest mulig i ro der de bor. Man bør ikke gjøre noe som kan utsette redningstjenesten og sykehusene for ytterligere belastning. Luftambulansen og 330-skvadronen bør forbeholdes syke.
Nå er ikke tida for å pushe grensene, og søke etter økt selvrealisering ved sending av gamle og nye prosjekter i vinterfjellet. Oppfordringa er å klatre under margin, kanskje gå en skitur istedenfor å isklatre, ordne i utstyrsboden, og klatre lokalt!
Videre blir det presisert fra samtlige at nå er tida for alternativ trening, og de som har beastmakere (og dørlister) hjemme kan nå iverksette trening.
Se tips fra Dave Graham:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.