I episode 2 av klatreskolen, som du kan se alle episoder av her, har redaktør Dag Hagen fått besøk av Nikolai Kolstad fra klatreforbundets sikkerhetskomité i klatrestudioet på Myrens. I den første episoden av Klatreskolen gikk vi gjennom topptauklatring, og her tar vi steget videre til sikring på led.
Å klatre på led har en stor vesensforskjell fra topptauklatring, i at du bærer med deg tauet opp veggen istedenfor å henge i det fra start. Det gjør sikringsarbeidet annerledes for deg som står igjen på bakken, og du må være mer oppmerksom på å gi klatreren riktig lengde tau.
Tommelfingerregler
I videoen nedenfor har vi vist hvordan du skal klargjøre selen og taubremsen din for å sikre en klatrer på led. Det gjøres på samme måte som ved topptau, og husk å ha en stoppknute i enden av tauet. Husk at klatrepartneren din er ekstra utsatt de første meterne før de klipper inn i slyngene i veggen! noen foretrekker å bruke sikringshansker - her er vår test.
I motsetning til topptausikring, må du her mate tau ut jo lenger partneren din klatrer, samtidig som du alltid har hendene på tauet. Vær oppmerksom og vær kjent med taubremsen - husk at klatring på led er den vanligste situasjonen som medfører ulykkeshendelser i inneklatring. Det er ikke farlig om tauet er litt slakt, så lenge du har sikringshånda på tauet bak bremsen.
Fallrykket kan være noe større i ledklatring enn på topptau, og du må særlig være bevisst på vektforholdet mellom sikrer og klatrer. Vi anbefaler kurs og sertifisering med ledkort, såvel som mye praksis. Det krever sitt å bli en god sikrer, men alle klatrere vet å sette pris på en som dyktig til å sikre!