Da vi stakk ned for å kjøpe oss treningskort var det allikevel ingen kjære mor. Vi måtte gjennom de samme sikringstestene som alle andre klatrere. Vi stilte oss undrende til at vi måtte vise at vi kunne å sikre – det visste jo staben fra før? Men nei, dette gjaldt alle. Siden måtte vi signere på ansvarspapirer osv, i klassisk amerikansk stil. Vi så aldri en eneste ulykke på City Rock. Men der var det også kun lov å topptaue. Faste tau hang på alle rutene, med ferdig montert GriGri. Her ble ikke noe overlatt til tilfeldighetene.
Tilbake i Norge, dagen før dette skrives. Jeg sitter og venter på tur mens min kompis sikrer tredjemann på Klatreverket. Jeg ser en skygge passere vertikalt, fire meter unna, påfulgt av et slags voldsomt klask. En klatrer har falt i gulvet – etter hastighet og lyd å dømme, fra en relativt stor høyde. Jeg beveger meg umiddelbart bort til han for å finne ut skadeomfanget, for dette må jo ha fått fysiske konsekvenser? Han ligger på gulvet, og ser rystet ut. Jeg ber han kjenne godt etter, før han beveger seg. Utrolig nok virker det som at alt fysisk er ok. Han kunne siden fortelle at han var i ferd med å klippe den niende slyngen, altså ca 10 meter oppe i veggen, da han plutselig falt. Han kjente et lite napp i tauet, før han fortsatte nedover, rett i gulvet. Landingen var han heldig med – litt bakpå, slik at bena tok av en del fra fallet før resten av kroppen landet, med setet og ryggen.
Les også: Test av heltau
Sikreren hadde brannsår i høyre hånd. Jeg spurte han hva som hadde skjedd, og han forklarte at klatrer hang i tauet ved åttende bolt. Han fortsatte så klatringen, og sikrer hadde blitt uoppmerksom, siden han regnet med at klatrer hadde kontroll etter å ha hvilt og regnet ikke med fall etter så kort tid. Han hadde tittet på et morsomt tausystem som kompisen tidligere hadde moret seg med å sette opp på veggen, og blitt fascinert av det. Da klatrer plutselig falt igjen, rakk han ikke å reagere før fallhastigheten var så stor at han ikke klarte å stoppe tauet. Jeg spurte også om hans klatreerfaring, siden jeg antok at han var nybegynner. Men neida, åtte år hadde han holdt på. Dette var første gang han hadde opplevd en ulykke. Han så tydelig preget ut.
Så hvor vil jeg med dette? Jeg vil rette oppmerksomheten mot nettopp det – «oppmerksomhet». Jeg har selv gått i bakken fra ti meter på grunn av en uoppmerksom sikrer med tubebrems. Når først tauet ruser ut er det for sent. Så kan gjøres for å øke oppmerksomheten til klatrere?
«Jeg tror også at Brattkort-testene bør være enda grundigere, og at man spesielt for ledklatring gjøres oppmerksom på det ansvaret man har som sikrer.»
Jeg mener klatresentre bør bli mye flinkere til å kreve og kontrollere at kundene har Brattkort eller Topptaukort. Dette tror jeg vil minne folk på sikkerhetsfokuset – hver gang de klatrer. Om de ikke har Brattkort eller Topptaukort, så bør de nektes klatring. Jeg tror også at Brattkort-testene bør være enda grundigere, og at man spesielt for ledklatring gjøres oppmerksom på det ansvaret man har som sikrer. Man kan aldri stå og sove når en klatrer er på led. Man skal ikke ha mye slakk ute. Man skal alltid holde et fast grep om tauet – på nedsiden av bremsen, og man skal se på klatrer når han eller hun leder. Dette er jo opplagt – så hvorfor gjøres det ikke, slik som i overnevnte tilfelle? Oppmerksomhet er nøkkelordet.
Les også: 7 tips til å bli en bedre klatrer
Til sist mener jeg man i større grad bør oppfordre klatrere til å bytte ut vanlige tubebremser med geometrisk assisterende tubebremser, som Edelrid Jul, Black Diamond ATC Pilot, Mammut Smart eller tilsvarende. Disse bremser tauet (assisterende) selv om man glipper bremsegrepet eller er uoppmerksom. Dette selvsagt forutsatt at taudiameter er innenfor riktig intervall. Til sist mener jeg at klatresentrene bør vurdere å påby sikringshansker. Sikringshansker gjør det mulig å stoppe tauet selv når det ruser ut, noe som i praksis ikke er mulig uten.
Man trenger lappen for å kjøre bil, man trenger PADI for å dykke – tilsvarende bevis for fallskjermhopping og jakt. Nå er det på tide å ta klatresporten på alvor og kreve Brattkort eller Topptaukort på klatresentrene.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel