Prisgitt med Hederstegn

Stein Tronstad har jobbet iherdig for Klatreforbundet i flere tiår. Nå hedres han av Idrettsforbundet.

Sist oppdatert: 13. juni 2019 kl 13.50
Stein Tronstad mottar Norsk Idrettsforbunds hederspris for mangeårig innsats for Norges Klatreforbund. Prisen ble delt ut av Vibeke Sørensen, som er første visepresident i NIF idrettsstyre. Foto: Chad Stokes
Stein Tronstad mottar Norsk Idrettsforbunds hederspris for mangeårig innsats for Norges Klatreforbund. Prisen ble delt ut av Vibeke Sørensen, som er første visepresident i NIF idrettsstyre. Foto: Chad Stokes
Lesetid: 4 minutter

«Hederstegnet med diplom» tildeles enkeltpersoner – tillitsvalgte, ansatte og utøvere – som har gjort et meget fortjenstfullt arbeid på flere plan i norsk idrett, over en periode på til sammen mer enn 10 år.

Vedkommende må gjennom sitt arbeid ha vist forankring i NIFs verdier; idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet. Beslutningen om tildeling gjøres av Idrettsstyret eller den som Idrettsstyret har delegert myndigheten til. Nå har valget falt på President Stein Tronstad i vårt Klatreforbund. 

Stein Tronstad har vært Klatreforbundets sikkerhetsansvarlige to tiår og har nedlagt en utrolig innsats for å registrere klatreulykker her til lands. Han har også levert spalten Sikre sider til bladet Klatring like lenge. 

Han ble for tre år siden valgt til President i forbundet, og nedlegger et like, eller enda mer iherdig arbeid for klatre-Norge i den stillingen.

Generalsekretær i Klatreforbundet, Johanna Solberg uttaler at tildelelsen er vel fortjent.

– Stein har vært en ildsjel i NKF og i klatre-Norge i utrolig mange år og fortjener oppmerksomhet for all jobb han har lagt ned.

Det er NKF som har valgt å nominere Tronstad til utmerkelsen, og Idrettsstyret som har tildelt han utmerkelsen basert på den innsats han har lagt ned for klatre-Norge. Vibeke Sørensen, som er første visepresident i NIF idrettsstyre delte ut hederstegenet til han.

LES OGSÅ: Kolsås – norsk sportsklatrings fødested

stein tronstad hederspris president
stein tronstad hederspris president

Prisgitt: Stein Tronstad mottar Norsk Idrettsforbunds hederspris for mangeårig innsats for Norges Klatreforbund. Prisen ble delt ut av Vibeke Sørensen, som er første visepresident i NIF idrettsstyre. Foto: Chad Stokes

stein tronstad hederspris
stein tronstad hederspris

Her er nominasjonsteksten fra NKF:

Nominasjon til NIF hederstegn

Norges klatreforbund ønsker å nominere vår president Stein Tronstad til NIF hederstegn for lang og tro tjeneste for klatresporten i Norge.

Stein har vært medlem i Tromsø klatreklubb (TKK) siden midten av 80 tallet. Han har hatt rollen som styreleder i klubben i perioden 1986-1989 og deretter styremedlem fra 1989 – 1997. Han har også vært nestleder i klubben i perioden 2015 -2016. I tillegg til disse styrevervene har han hatt et brennende engasjement for klatrehytten oppe i Hollenderfjellene i Tromsø.  Som vaktmester og hyttesjef har han bidratt til å gjøre hytta til et sentralt samlingspunkt for klubbens medlemmer hvilket har bidratt til stor idrettsglede og økt felleskap i TKK. Han har også fungert som nettredaktør for TKK sin hjemmeside i mange år.

I Norges klatreforbund (NKF) har han har vært ordinært styremedlem i forbundsstyret fra 1996 – 2014. I denne perioden var han også sikkerhetsansvarlig i NKF og leder av sikkerhetskomiteen. Gjennom dette vervet har han blant annet ledet utviklingen og driften av forbundets Ulykkesdatabase, der vi systematisk samler informasjon om klatreulykker for å øke kunnskapen om hvordan vi kan forebygge ulykker. Han har også skrevet faglitteratur i klatring og bidratt med utallige artikler innen sikkerhet. Som sikkerhetsansvarlig i NKF har han dessuten representert forbundet i Norsk Fjellsportforums styre i perioden 1998 – 2014.

Les også: Glødende fjelltur

I 2015 ble han valgt som president i Norges klatreforbund i forbindelse med det ekstraordinære klatretinget i Lillestrøm. Han ble gjenvalgt som president på klatretinget i Bergen i 2016 og på klatretinget i Oslo 2018.  Som president har Stein ledet organisasjonen med en stødig hånd gjennom en tid med omorganisering og oppbygging av en helt ny administrasjon. I denne perioden har hans lange erfaring i forbundet og hans gode lederegenskaper vært helt avgjørende for at vi har lykkes å beholde gode tradisjoner samtidig som vi har klart å utvikle klatresporten og forbundet videre.

Stein er en person som lever opp til idrettens verdier idrettsglede, felleskap, helse og ærlighet, både gjennom sin personlige lidenskap for klatring, men også gjennom sin måte å lede forbundet på. Folk i klatremiljøet beskriver ha som en raus og rettferdig person som er genuint opptatt av å bidra for felleskapet. Etter så mange år med frivillig arbeid mener vi at han fortjener anerkjennelse for den innsats han har gjort for forbundet og klatresporten i Norge.

Oversikt tillitsverv i idretten:

  • Leder Tromsø klatreklubb 1986 – 1989

  • Styremedlem i Tromsø klatreklubb 1989 - 1997

  • Styremedlem i forbundsstyret i Norges klatreforbund 1996 -2014

  • Sikkerhetsansvarlig/leder for sikkerhetskomiteen i Norges klatreforbund 1996 -2014

  • Styremedlem i Norsk Fjellsportforum 1998 - 2014

  • Nestleder i Tromsø klatreklubb 2015 – 2016

  • President i forbundsstyret Norges klatreforbund 2015 – nå

Andre frivillige verv 

  • Styremedlem i Tromsø alpine redningsgruppe (har vært involvert her siden 80-tallet)

  • Tidligere styremedlem i Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 13. juni 2019 kl 13.50
Sist oppdatert 13. juni 2019 kl 13.50
annonse
Relaterte artikler
jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen