En finsk klatrelegende

Henrik Suihkonen (49) er gründeren som har stått i spissen for de tre klatre- og buldresentrene Salmisaari, Kalasatama og Tammisto i Helsinki. Han var gjennom mange år Finlands uomtvistelig beste klatrer, og er pioneren for moderne finsk friklatring. Nå har han slått seg sammen med norske og amerikanske samarbeidspartnere i den internasjonale satsinga Moments Climbing.

Sist oppdatert 27. august 2019 kl 12.00
Klatrelegende: Henrik Suihkonen, Finlands beste klatrer gjennom mange år og grunnleggeren av Kiipeily Areena. Nå er han daglig leder for Los Capitanos OY. FOTO: IVER GJELSTENLI
Klatrelegende: Henrik Suihkonen, Finlands beste klatrer gjennom mange år og grunnleggeren av Kiipeily Areena. Nå er han daglig leder for Los Capitanos OY. FOTO: IVER GJELSTENLI

Henrik Suihkonen begynte å klatre som 15-åring, inspirert blant andre av mannen som regnes som Finlands første klatrer, Matti Antero Jokinen (1932-2014). Han bestigning av Matterhorn i 1954 regner faktisk som «fødselen» til finsk klatring. Hans mest kjente rute er Via Finlandia i Cortina.

Slik beskriver Henrik Suihkonen starten på sin klatrekarriere:

– Jeg brukte masse tid på klatring, leste bøker av store klatrehelter som Gaston Rébuffat og Reinholdt Messer og ble ganske enkelt forelsket i klatring. Jeg droppet ut av skolen, og i løpet av mine første år som klatrer hadde jeg besøkt områder som Peak District i England, buldreparadiset Fountainbleau og selvsagt Chamonix. Disse første årene kombinerte jeg jobbing om vinteren med klatring i sommerhalvåret, sier Henrik Suihkonen til Klatring.

På midten av 1970-tallet ble Finlands fineste utendørs klatrefelt, Olhava, like utenfor Helsinki, oppdaget. Dette ble åstedet for utvikling av moderne finsk friklatring. I 1989 kom den aller første innendørs arenaen i Helsinki, et «bomberom» med håndtak drillet inn i betongveggene og med en 150 meter lang travers som en av de største utfordringene. Samme år ble et nytt crag oppdaget, Nummi. Her spilte nettopp Henrik Suihkonen en ledene rolle for pushing av gradene i finsk klatring. Det neste steget var utvikling av finsk buldring, som ifølge Henrik er helt i verdensklassen både når det gjelder kvalitet på steinene og høy vanskelighetsgrad.

– Jeg er stolt over å kunne si at verdens vanskeligste bulder er gått av en finne her hjemme i Finland, Nalle Hukkataivals Burden of Dreams (9A). Nalle gikk den i 2016 og hittil har ingen klart å repetere den, sier Henrik Suihkonen.

49-åringen Henrik er fremdeles en habil klatrer, men de siste årene har han vært mer forretningsmann enn klatrer. Han har tatt med seg både engasjementet og ambisjonene over til sin nye virksomhet som klatresenter-gründer. Nå også som en del av en ambisiøs internasjonal satsing sammen med samarbeidspartnere fra Norge og USA.

– Moments Climbing satser stort, og vi satser på kvalitet. Målet er å etablere og drive en kjede av verdens beste klatre-og buldrehaller. For meg er Nalles 9A-bulder en inspirasjon. Han har gått verdens hardeste bulder her i Finland. Vi skal bygge opp et internasjonalt selskap, og vi har som mål å bli like gode på klatrehaller som Nalle er på buldring, sier Henrik.

– Til slutt: Våren 1990 deltok du i en legendarisk klatrekonkurranse i Norge, Nordisk mesterskap i innendørs klatring på Sunndalsøra. Hvordan var det?

– Det var en fantastisk opplevelse, der lokale klatrere (Aslak Aastorp og Øyvind Vadla) hadde laget en flott klatrevegg som ble satt opp inne i et kjøpesenter. Jeg husker at jeg tok toget til Oslo og haiket derfra til Sunndalsøra, hvor jeg bare så vidt rakk kvalifiseringa. Jeg kom til finalen, men husker ikke hvilken plassering jeg fikk, sier Henrik Suihkonen. 

(Til orientering: Ifølge Aslak Aastorp ble Henrik Suihkonen nummer fem. Rikard Hedman fra Sverige vant, og ble dermed nordisk mester i herreklassen.  Kvinneklassen ble vunnet av den lokale klatreren Berit Skjevling fra Ålvundeid.)

Les også: Test av klatresko for nybegynnere

Bergen først ute i Norge

Laksevåg i Bergen blir Moments Climbings første klatre- og buldresenter i Norge. Planlagt åpning er høsten 2020.

– Vi har jobbet lenge med å finne et egnet lokale i Bergen. For å skape gode og varierte klatreopplevelser for et bredt publikum, måtte vi finne et stort bygg med god takhøyde. I tillegg var vi opptatt av å finne rett beliggenhet i forhold til våre fremtidige kunder. Valget falt på Simonsviken Næringspark i Laksevåg. Husleiekontrakten ble signert i sommer. Utleieren skal nå renovere lokalene slik at de blir egnet for oss. Planen er at vi skal overtar bygget 1. september 2020, men bygging av selve klatreanlegget starter før den tid og vi planlegger å åpne i løpet av seinhøsten 2020, sier Arne Litlere i Moments Climbing.

Klatresenteret skal tilby tauklatring og buldring på alle nivå: barn, nybegynnere, funksjonshemmede og konkurranseklatrere på høyt internasjonalt nivå. Anlegget vil utgjøre 3500 kvadratmeter og det meste på et plan. Tauklatreområde som består av takhøyde på 15 meter utgjør 700 kvadratmeter. Klatresenteret i Laksevåg vil inneholde tauklatrevegger fra 10 til 15 meter, konkurransevegg, speedvegg, introduksjonsvegger, Autobelay-vegger, mye buldring på alle nivåer, barneklatring, bursdagsrom, treningsområde og område for klatrespesifikk trening og kafe.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel 

Publisert 27. august 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 27. august 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen