De fleste er vel kjent med Aleksander Gammes rekordlange tur over sydpolen, og mange er kjent med Tormod Granheims skitur ned Everest. Nå satser begge på storveggsklatring. 

Alle som leser dette er kjent med klatresporten, og mange klatrer mye ute, men de færreste har vært i Trollveggen vinterstid. 

Det har heller ikke Gamme eller Granheim. Allikevel, med svært kort fartstid innen teknisk klatring, begir de seg opp i denne skremmende veggen – dog sammen med den kjente klatreren Andy Kirkpatrick. 

Andy har selvsagt sett rookiesenes begrensninger, og gitt de et målrettet treningsprogram. 

Og hvorfor ikke? Hva er så mytisk med å klatre Trollveggen vinterstid? Nettopp, kanskje bare myten. Det handler vel om pågangsmot og vilje – som med alt annet. Om de lykkes får vi svaret på om noen uker når rookiene og læremesteren kommer ned igjen.

gamme3
gamme3

Tøffing: Aleksander Gamme lar seg ikke skremme av Trollveggen. Foto: gamme.no

– Det har vært en bratt og interessant læringsprosess, og den vil nok fortsette hele veien opp i veggen. Storveggsklatring er en kompleks utfordring, spesielt med mye traverser og overheng som preger denne ruta.  Det viktigste blir å tenke flere skritt framover for alt du gjør, og selvfølgelig unngå de mest kritiske blunderne, sier Gamme

Ruta de skal gå er Suser gjennom Harryland, grad 6, med teknisk punkt A3 og lengde 18 taulengder.