Førstebestigningen av Trollveggen

Tony Howard gir ut bok om den historiske turen i 1965.

Av: Arve
Sist oppdatert: 16. februar 2011 kl 12.35
Lesetid: 2 minutter

I løpet av en uke i juli måned i 1965 ble Trollveggen i Romsdalen, vår største og mest berømte storvegg, klatret for første gang. To taulag, et norsk og et britisk, hadde blinket seg ut hver sin linje opp den rundt tusen meter høye og bratte veggen. Nordmennene klatret veggens venstre, høyere del, mens britene gikk for en opplagt linje i veggens midtparti. Nordmennene skulle toppe ut en dag før britene i det vennskapelige kappløpet om å komme først opp, mens britene på sin side etablerte det som i de følgende tiårene skulle bli Norges storveggsklassiker nummer én: Rimmonruta, drøyt 20 taulengder med mye fin og eksponert friklatring opp til grad 6+ (Rimmon og Trollveggen ble riktignok først friklatret i sin helhet i 1979, av Hans Christian Doseth og Ragnhild Amundsen).

Siden den gang er både Rimmonruta og Trollveggen delvis gått i oppløsning, etter de massive rasene som begynte å herje veggen fra sent på 1990-tallet. Selv om Rimmon er klatret en håndfull ganger de siste årene, er det ikke lenger den relativt tilgjengelige friruta det opprinnelig var. Rimmon skal nå være adskillig hardere, løsere og mer seriøs, og det er i våre dager ikke anbefalt å bevege seg verken opp i eller opp til veggen i det hele tatt.

For den som opplever dette som et savn, og også for alle andre som liker historier om Trollveggen spesielt og klatrehistorikk generelt, er det nå grunn til å glede seg. Tony Howard, medlem av det britiske teamet som klatret Rimmon i '65, kommer nå med sin fortelling om bestigningen, i boka «Troll Wall - The Untold Story of the British First Ascent of Europe's Tallest Big Wall». Som en forsmak er kapitlet om forseringen av «Storveggen», partiet med de hardeste taulengdene, lagt ut på nettstedet UKClimbing. Les utdraget her.

Sakset fra forlagets omtale av boken: Troll Wall tells the gripping story of one of the most dramatic first ascents in British climbing history. Written days after their success, almost half a century ago, and newly rediscovered, Tony Howard's account is a fascinating insight into the challenges of climbing a big mountain wall.

Howard Troll Wall
Howard Troll Wall
Publisert 16. februar 2011 kl 12.35
Sist oppdatert 16. februar 2011 kl 12.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen