Det skjer en del utvikling i Telemark nå om dagen. Sundenuten i Kviteseid er en vegg som er 110 meter på det høyeste og 400 meter bred. Klatring har tatt en prat med Jan Petter Brenfelt om dette gigantprosjektet.
Sundenuten i Kviteseid i Telemark. Foto: Løypemakerlauget
Lesetid: 5 minutter
– Når starta dere å pusse fram og etablere ruter på Sundenuten?
– Jeg kikket faktisk på det så langt tilbake som i 1998. Og alle tilreisende til Nissedal har sett denne veggen når de har kjørt hjem fra Hægefjell. Klaus Sandvik borret et prosjekt der i 1997 (som sies å være 9- og fortsatt ubesteget), men siden den gang har området ligget «brakk» til nå, sier Brenfelt.
Brenfelt forteller videre at de starta opp igjen i 2017:
– Eirik Sjo har vært en viktig pådriver, og han satte i gang og ryddet skogen i 2017. Nå har vi lagd rundt 40 ruter, der de lengste er tre taulengder, sier Brenfelt. I disse dager avslutter vi også en bratt sti som kan ta taulag som har toppet ut ned igjen om de foretrekker en fin tur framfor å rappellere. De spenstigste av turfolkene i bygda vil også få en tur utover det vanlige opp til toppen.
– Hvor ligger Sundenuten?
– Det ligger i Kviteseid, og for de som er kjent på Hægefjell er det kun 45 min kjøring herfra til Hægefjell (med ferja over på Fjone). Du kan også bli medlem av Facebook-gruppa vår, få mer inngående info og følge progresjonen. Ellers ligger vi ute på 27Crags, sier Brenfelt.
Fantastiske omgivelser på Sundenuten. Foto Løypemakerlauget.
– Hvem er involvert i utviklingen av Sundenuten?
– Idrettslagene, næringslivet, kommunen og fylkeskommunen har vært veldig positive til prosjektet og har støttet med diverse. Eksempelvis to gapahuker, der den ene vil bli et naturlig samlingssted på cragget, omkranset av fine furuer til hengekøyer. Ellers er det Eirik Sjo og jeg som har boltet mye, og Quốc Lê som har vært med for å ta en del bilder for å lage en bra topo. Stikkord for et vellykket prosjekt som dette er inkludering, god kommunikasjon med lokale krefter og en positiv og imøtekommende framferd; spørre om tillatelse først i stedet for tilgivelse etterpå, sier Brenfelt.
– Hadde akkurat sett filmen Yes Man med Jim Carrey og bestemte meg for å sei ja til alt for å sjå kor langt dette kunne gå. Så langt har strategien fungert over all forventning. - Grunneier Stian Hauge
– Hvor stort er potensiale i denne veggen? – Det er enormt. Vi har kanskje bare utnyttet en fjerdedel av veggen. Hovedsektoren alene har et potensial for flere harde kvalitetsruter på 9-tallet, sier Brenfelt.
Han forteller videre om at det er et felt som passer alle:
– Det er variasjonen som Sundenuten så interessant. Her kan alt fra nybegynneren til eliteklatreren finne noe, dessuten er omgivelsene veldig familievennlige, det har vi fått mange tilbakemeldinger på, forteller Brenfelt.
Jan Petter Brenfelt og Eirik Sjo på førstebestigningen av Good Head (6+, to taulengder). Foto: Løypemakerlauget
– Er det trad/sport?
– Det er hovedsakelig sport, og på flertaulengdersrutene har vi boltet standplasser, enkelte av dem har korte taulengder og er ypperlige for kursvirksomhet. Eirik har rensket og pusset hele kurssektoren med en egen barneseksjon med korte ruter på rundt 10-12 meter. På barnesektoren er det lagt til rette for å henge opp topptau, forteller Brenfelt.
– Hva er potensialet på trad?
– Det er allerede etablert flere tradruter på femmer- og seksertallet. Videre vil resten av linjene som er naturlige fort ligge på rundt grad 7 og 8. Det er masse muligheter for å pusse frem riss, sier Brenfelt.
– Kan du beskrive litt om grad og hva slags steinkvalitet fjellet har?
– Det som vi har boltet hittil er et gjennomsnitt på 6-er klatring. Gneisgranitten gir en heldig kombinasjon av god friksjon, masse formasjoner og en god del riss. Noen av rutene har til og med sånne tufa-lignende tak, forteller Brenfelt.
– Hvordan er med camping og sanitærforhold?
– Vi driver og rydder en del av skogen til en større teltcamp, og det kommer toaletter. Det vil også bli satt opp to arkitekttegnende gapahuker som er igjen finansiert av fylkeskommunen. Den ene gapahuken vil ligge under Kurssektoren, med flott utsikt over Telemarkkanalen, som vil speile den andre nede på Sorgenfri (offentlig badestrand). Fra den vil du kunne ta hele feltet i øyensyn, sier Brenfelt.
Brenfelt forteller videre om et annet felt som er i nærheten av Sundenuten:
– Ånås bør også nevnes i denne sammenhengen, siden den vil bli inkludert i føreren. En El Cap-miniatyr 25 min unna Sundenuten som rager 225m over bakken, med en slakere del på 300m hvor vi nå jobber med moderate ruter. En sekserrute på 9 taul. som vi klatret i -99 er nå boltet. I løpet av sommeren vil to ruter til være klare. Her er det også uante muligheter for flotte nybestigninger for de sterkeste av klatrerne på egne sikringer, sier Brenfelt.
Jan Petter på led på Warszawa-pakten på Ånås (grad 6). Foto: Løypemakerlauget.
Se bildegalleri og oversiktskart Alle bilder: Løypemakerlauget
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.