Mugs Stump Award påny til Haley/Årtun

Den norskamerikanske alpinduoen har gjort det igjen, og denne gangen bærer det avsted til Pakistan og et av verdens tøffeste fjell.

Sist oppdatert 9. januar 2011 kl 23.11

Etter å ha overbevist etter sin tildeling av Mugs Stump Award i fjor, med bestigning av den støtende ruta Dracula på Mt Foraker i Alaska, har duoen Colin Haley og Bjørn-Eivind Årtun stukket av med den prestisjefylte alpinprisen igjen. Tidsskriftet Alpinist kan melde at Haley/Årtuns planlagte tur til Karakoram og Baintha Brakk er ett av sju prosjekter som tildeles støtte i år. Haley og Årtun planlegger en ny linje i alpin stil opp en av det 7285 meter høye massivets ubestegne nordvegger.

Baintha Brakk, eller The Ogre som det også kalles, er et bratt og utilgjengelig fjell i stor høyde, og nærmeste nabo til den spektakulære Latok-gruppen i fjellkjeden Panmah Muztagh i Karakoram i det nordøstlige Pakistan. Baintha Brakk er et av de tøffeste fjellene å bestige i et område som kan by på utallige bratte og enorme granittvegger, som Trango Towers, og kjemper som K2 - verdens nest høyeste fjell - og Gasherbrum-massivet med flere topper over 8000 meter. Baintha Brakk fikk sin første bestigning i 1977, og det gikk hele 24 år før fjellet ble besteget igjen. Ifølge Wikipedia er Baintha Brakk unikt med sin kombinasjon av høyde over lokalt terreng, høyde over havet og bratthet på alle sider, og fjellet er en høyt ettertraktet skalp for verdens toppalpinister.

Veggen som planlegges førstebesteget av Haley og Årtun ligger teknisk sett under toppen av Ogre 2, som reiser seg til 6960 meter over havet.

Kilder: Alpinist, borebloggen

Les mer om Mugs Stump og prisen her.

Publisert 9. januar 2011 kl 23.11
Sist oppdatert 9. januar 2011 kl 23.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen