– Jeg har prøvd meg på Kaldfonna totalt seks ganger hvor to har vært suksess og ny rute. På lørdag ble det suksess på vintersesongens første klatretur. Som vanlig erfarte vi at bare man tar turen og prøver, så åpenbarer det seg muligheter man ikke kan se på forhånd, sier Kjetil Grimsæth.

5. oktober klatret han og Nelson Neirinck på Kaldfonna i Sunndal, og litt til høyre for orginalruta fra 2011 fant de en ny rute.

Annonse

– Fraværet av den skumle toppskavlen gjorde også at jeg kunne sette mer pris på veggen enn jeg har gjort tidligere, sier Grimsæth, og fortsetter:

– Vi soloerte en lang intro opp vannis og breen og i høyre kant av amfiet. Siste del av breen klatret vi løpende. Fra bregleppa og opp var det omtrent 350 meter med klatring. Første taulengde var en fin M6-. Så via mer moderat klatring og et par isfelt før vi fulgte den opplagte hjørneformasjonen i toppveggen.

PÅ TOPPEN: Nelson Neirinck og Kjetil Grimsæth på toppen av Kaldfonna. Foto: Nelson Neirinck.

Kaldfonna og nabofjellen Hovenmanne og Dordinakken ligger sørøst for Sunndalsøra. Nordveggene har vinterforhold fra tidlig oktober til sent i april, og veggene har mange klatrbare linjer med miks og isklatring. Veggene har relativt lang anmarsj og retur, beskriver Grimsæth området som.

– Det var fine forhold selv om snøen ikke har satt seg så bra. Derfor var jeg lite villig til å gå ned det eksponerte Rysskaret og valgte baksiden via Serka. Det ble en lang retur på gjennomslagsføre. Vi ankom bilen etter 17 timer på tur.

Selve turen startet klokken 03:15 fra Oppdal, og var på toppen etter 11 timer.

– Vi var spente på seksjonen mellom breen og første isfelt, men der fant vi rissformasjoner som lot seg linke oppover. Klatringen var variert og fin med vannis, breklatring og miksklatring.

«Hvite Hval»

Kaldfonnas Nordvegg i Sunndalen.
M6-, 350m + lang intro opp breen.

Kjetil Grimsæth og Nelson Neirinck 05.10.2019.

Se flere bilder fra turen her