Tredje bestiger av Fraulein (8c) på Kvam som foreslår grad 8b
Fraulein (8c) på Kvam i Sogndal har fått økt trafikk den siste tiden. Nå har Andrine Skilbrei, Henning Wang og Arne Farestveit gått den i løpet av den siste måneden – og alle foreslår å sette den i 8b (grad 9).
FRAULEIN: En mektig linje på Kvam i Sogndal der de lærde strides om graden. Her er Arne Farestveit på ruta.
Lesetid: 5 minutter
– Jeg er skikkelig stolt over at jeg har gått den linja, siden ruta egentlig ikke er helt min stil. Det er den fineste linja på Kvam, sier Arne på klungende sogndalsdialekt.
Fraulein er en klassisk risslinje på Kvam i Sogndal, og har hatt økt trafikk den siste tiden. Med enklere og bedre jammebeta i toppsekvensen så foreslår Arne, Henning og Andrine at den er 8b.
Fraulein er den eneste ruta på Kvam som er satt i 8c, og det er kun en hardere rute på Kvam som er etablert, nemlig Leoline Extension (8c+). Det er for øvrig flere prosjekter som er potensielt hardere.
– Det var 25 grader da jeg var på Fraulein, og hadde egentlig ikke troa på at det gikk nå, forteller Arne. – Det var kanskje derfor det gikk.
Den sterke 19-åringen har gått to 8c+ og tre 8cer. Han forteller likevel at han har brukt mye tid på Fraulein:
– Jeg har vel hatt 10-12 økter på den, og jeg brukte mye tid på en altfor tung beta i toppen som ikke funka for meg, sier Arne.
Henning Wang har åtte 8c-er, seks 8c+ og en 9a som de hardeste bestigningene.
Henning skriver på sin 8a.nu-profil at:
Den fineste linja på Kvam? Stor respekt til Lars Ole som dedikerte mye tid i å bolte og gå ruta back in the day. Nå er det dessverre en gang sånn at en sjelden finner optimal sekvens alene på en førstebestigning, og ny og lettere beta har dukket opp med mer trafikk på ruta. Basert på sekvensene til Lars Ole tenker jeg at den originale graden kan ha stemt ganske bra, men slik den klatrer nå føltes det mer ut som en litt stiv 8b. Den er vanskelig å gradere da så vi får se hva de neste sier :)
– Må du være en god rissklatrer for å synes ruta er lettere?
– Ja og nei, Arne er for eksempel ikke noen god rissklatrer, han har vel knapt vært på et riss før, sammenlignet med David Postelt og Joakim Louis Sæther som er gode rissklatrere, sier Henning.
– Poenget er vel mer at med god beta er det ikke så ille, men man trenger ikke å være god til å klatre riss om man får beta utlevert. Hvis du skal finne ut av det helt på egen hånd vil det nok hjelpe ganske mye, men det er jo sjelden tilfellet når ruta har en del bestigninger, sier Henning.
Det er nemlig et solid crux rett før toppankeret som mange har gjort forskjellig. Arne har vært ute på Fraulein sammen med flere og har funnet ut av ny beta i toppen:
– Det er et jammecrux, og jeg klarte til slutt å finne ut hva jeg skulle gjøre der oppe, sier Arne.
Betaen til Arne går ut på at han får jamma begge beina godt, og får dermed avlasta fingra litt. Og med riktig tapetjukkelse på pekefingrene så sitter de viktigste jammene bedre enn uten tape.
Arne skriver på sin 8a.nu-profil at:
For ei ruta! Kvams største klassiker, og definitivt flottaste. Fraulein har alltid vore ei mystisk ruta, som har følt uoppnåelig for meg. Ruta kan graderast til low-end 8b opp til sistebolt, også eit jammecrux i eit 40 graders overheng, Med ny god jammebeta gjekk toppcruxet fra å vera eit 7C bulder der eg berre laybacka til 7A jammebulder. High-end 8b stemme nok bedre om ein jamma. Fantastisk følelse å klyppa ankeret i 25 grade idag, med stort sett ingen vind.
Arne poengterer at førstebestiger og andrebestiger hadde en annen beta:
– Lars Ole og Jarle hadde en mye tyngre beta i toppen, og da stemmer kanskje 8c-graden. Men jeg mener personlig at Fraulein er 8b.
Han poengterer at han vil bare være dønn ærlig:
– Det er veldig viktig at man er ærlige om grader, ellers så kollapser graderingssystemet vårt uansett om det er pers eller ikke, sier Arne.
– Den er vanskelig å gradere, fordi det er så utrolig mange forskjellige måter å løse sekvensene på, sier Arne.
Flere har poengtert at det er vanskelig å gradere Fraulein, også Adam Ondra.
Videre forteller han at graden ikke er det viktigste her:
– Det er den fineste linja på Kvam. Jeg er sjukt stolt over å ha gått den ruta, spesielt når den ikke passer min klatrestil.
Arne forteller at han er mer kjent med typisk Spania-stil og Flatanger-stil og vanlig klatring som han kaller det. Altså klatring som har tydelig beta, og ikke så mye triks.
Han skal nemlig til Flatanger og omegn nå i 5-6 uker, og har en drøm om å gå 9a:
– Jeg tenker jeg vil opp og prøve på Odins Øye extension (9a). Det er en mektlig og lang linje, forteller Arne.
– Har det blitt en større enighet i sogndalsmiljøet om at den er softere?
– Nå er det flere som jobber på den, og flere har funnet god jammebeta i toppen. Det blir spennende å se om den får enda flere bestigninger, og hva de eventuelt mener om graden, sier Arne.
Nå gjenstår det å se om flere tar seg turen dit for å sjekke ut Kvams fineste linje.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.