Adam Ondra i Norge

Verdens beste klippeklatrer har landet; første stopp Sogndal. Det tok bare én dag, så sto første 8c+ i loggboka.

Av: Arve
Sist oppdatert: 29. juni 2012 kl 11.44
Lesetid: 2 minutter

Det har ryktes at det tsjekkiske fenomenet ville bruke sommeren i Norge og Sverige, og tidligere denne uka var Adam Ondra på kort visitt i Granitgrottan i Bohuslän. Resultatet der ble to førstebestigninger av grad 8c og 8c+.

Men det er her i Norge at mulighetene for harde, bratte førstebestigninger virkelig står i kø for tiden. Første stopp ble Sogndal og kvalitetsfeltet Kvam, hvor det allerede finnes et knippe knallharde ruter, med Lars Ole Gudevangs Fraulein, 8c, øverst på rangeringslisten. Etter et hederlig forsøk på å onsighte denne i går ettermiddag (Ondra falt av i toppcruxet, etter hva vi forstår av rapporten på NKFs nettside), gjøv han løs på naboprosjektet, Leoline extension, og fikk etter en del forsøk førstebestigning på denne. Grad: 8c+. Fraulein ble gått senere på kvelden, i andre ledeforsøket, og altså første repetisjon av denne kremlinja for 19 år gamle Ondra.

Dermed står vi med tre ruter av grad 8c+ i Norge. De to andre ligger selvsagt i Hanshelleren i Flatanger, hvor Jorg Verhoevens Nordic Flower (8c+/9a, graden er vel ikke helt definert på denne etter bare to bestigninger) og Ethan Pringles Eye of Odin foreløpig topper skalaen der. Det er lov å håpe på enda et hopp opp i gradene i superhula, i og med at Ondra nå reiser nordover til nettopp Flatanger, muligens etter å ha avlagt Veko i Voss et besøk i forkant.

Se også rapporten om Ondras dag i Sogndal på Klatreforbundets side.

Ondra
Ondra

Varmer opp. Adam Ondra onsighter ruta Faen i helvete, 7c+, som oppvarming på Kvamfeltet i Sogndal. Foto: Lars Ole Gudevang

Publisert 29. juni 2012 kl 11.44
Sist oppdatert 29. juni 2012 kl 11.44
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen