Lars Martin Solberg og Sigbjørn Veslegard har jobbet i et års tid med denne ruta.
Det er Lars Martin som har pusset den fram, men de har jobbet på den sammen det siste året. Nå har Sigbjørn gått den, og kan skilte med en ny pers på kiler og ikke minst innvie den hardeste kileruta på Kvam.
Petit Voyage (9-/9) har til nå vært den hardeste ruta på naturlige sikringer på Kvam. Selv om Fraulein (8c) på Kvam har blitt gått på kiler er det en bolta rute.
Det er ikke mange kileruter på grad 9 her i landet, og det andre stedet som har flere ruter i den kaliberen er Profilveggen i Jøssingfjord blant annet.
– Jeg følte det var litt urettferdig at jeg gikk den egentlig. Det har jo vært Lars Martin sitt prosjekt, og han har egentlig vært mye nærmere med å gå den, forteller Sigbjørn.
Både Lars Martin Solberg og Sigbjørn Veslegard jobber mye i fjellet som tindevegledere (hvor Sigbjørn kan skilte med 100 ganger på Storen), men de klatrer i den øvre gradsskalaen i fjellet som på cragget.
Sammen gikk de sørveggen på Gjertvasstind i fri (grad 8) for eksempel, og de har begge vært på tur i Patagonia og klatret Cerro Torre for å nevne noe.

Sigbjørn og Lars Martin etter på toppen etter å ha gått sørveggen på Gjertvasstind i fri.
De er begge noen sterkinger, og Lars Martin har kilepers med Petit Voyage (9-/9) og Sigbjørn har tidligere gått 8+ på kiler. Så han hoppet over et par grader med at han gikk Grand Café.
Grand Café er på den vestre delen av Kvam på sektoren Kjøkkenkroken. Ruta ble pusset fram i fjor vår, og det var egentlig en bolta linje:
– Lars Martin så at det var mulig å gå den på naturlige sikringer, så da kappa han boltene, forteller Sigbjørn.

Lars Martin på rappell ned til hylla der ruta starter. Foto: Sigbjørn Veslegard
– Hvordan er ruta?
– Grand Café er 20 meter lang og jeg har satt den i grad 9. Den begynner på hylla over ruta som heter Svampen, så det er da andre taulengde av Svampen kan du si. Du må gå rundt og rappellere og begynne å klatre fra hylla, forteller Sigbjørn.
– Du må gjennom et takoverheng og opp til et riss som dør ut. Man må gjøre noen delikate flytt for å nå bunnen på risset og starten på eit lite takoverheng Når risset dør ut må man opp i et tverriss , og det er det som er cruxet. Graderingen på er risset der ut er på rundt 8+. I starten er ruta svakt overhengende, men det er helt vertikalt på cruxet.

Lars Martin har gått gjennom takoverhenget og videre opp på det vertikale og delikate cruxet. Foto: Sigbjørn Veslegard
Stilen på ruta er ulik mange av de andre harde rutene på Kvam:
– Ruta er veldig annerledes enn mange av de andre harde rutene på Midtre, og det er litt vanskelig å gradere. Det kan hende den er 8a+, men vi har jo brukt ganske mye tid på det.
– Hvor mange forsøk hadde du?
– Jeg har hatt kanskje 10 ledforsøk og vært omlag 40 ganger på ruta, sier Sigbjørn.
– Er det en klassiker?
– Den er veldig kul å klatre på, og absolutt verdt å prøve. Den er også godt sikra. Jeg brukte til og med en hex på den!
– Har du noen nye prosjekter på gang nå?
– Det er masse på gang, men jeg synes ikke alltid det gøyeste er å prosjektere. Det er jo alltid noen vegger som skulle vært bolta eller pussa frem. Jeg har noen tanker inni hodet mitt, men jeg tenker de skal være der. Det blir i alle fall et års pause fra red-pointing, sier Sigbjørn.

Grand Café sett fra veien. Foto: Sigbjørn Veslegard