Torsdag 20.august hadde Sigbjørn Veslegard fra Norgesguidene vært 100 ganger på Storen. Snart tar han kanskje igjen Jostein Aasen som kan skilte med rundt 170 ganger på Store Skagastølstind.
Sigbjørn ble feira på Turtagrø hotell med champis etter 100 ganger på Storen. Foto: Ingunn Weka
Lesetid: 5 minutter
Sigbjørn er omlag 10 ganger på Storen i løpet av en sommersesong, og begynte å guide der for fullt i 2012.
Sigbjørn jobber mer eller mindre fulltid som tindevegleder i Norgesguidene, og er mildt sagt lokalkjent på Store Skagastølstind.
– Blir du ikke lei av å gå så mange ganger på Storen?
– Nei, jeg blir egentlig ikke det. Det er kanskje litt kjedelig å gå Skagadalen, men da får jeg tenkt mye på hvordan jeg skal gjøre ting på fjellet når jeg ser hvordan gjestene går, sier Sigbjørn.
– Jeg får også variert med ulike ruter og varianter på selve Storen. Ikke minst er det spennende med ulike forhold som nysnø, sol osv, poengterer Sigbjørn.
Han forteller videre at dersom du går fra Hjørnet og via Galleriene kan du f.eks. gå Heftyes, Tandbergs, Vigdals og Uhlens vei. Hvis det ikke er for vått eller isete kan man gå Andrews renne. Utover det går jeg av og til Skagastølsryggen og også via Slingsbybreen opp til Mohns skar og så videre til toppen.
– I tillegg kan man gå Vestegga, og det er mer en klatretur med svasko, sier Sigbjørn.
– Hvorfor blir du ikke lei?
– Først og fremst er det jobben min, men like mye er det at folk er sitt beste på tur. De er stort sett takknemlige, og jeg bidrar til at de får en mestringsfølelse. Da er det gøy å guide på Storen, sier Sigbjørn.
– Ja, kan jo hende han begynner å gå lei, og da kan jeg fort slå han, sier Sigbjørn.
Jostein har guida på Storen siden tidlig 90-tall, med med den hyppigheten Sigbjørn har kan han fort slå han. Hvis Sigbjørn har i snitt 10 turer i året på Storen, så har Jostein i snitt hatt rundt 7 turer i året på Storen. Tiden får vise.
Nå er det slik at det er flere guider som ikke teller antall ganger de har vært på Storen. Sigbjørn forteller om Andreas Haslestad, Sigurd Felde og Sverre Hjelmeland som antagelig har flere ganger på Storen enn han også, men de teller ikke. Det er med andre ord uvisst om de er på linje med Jostein. Andreas og Sigurd har guida omtrent like lenge som Jostein.
– Hva er den raskeste føringsturen du har hatt på Storen?
– Kanskje rundt 8 timer. Samtidig er ikke målet å gå spesielt fort på Storen. Det er bra å bruke litt tid oppover, og ikke stresse, sier Sigbjørn.
– Timene på føring er stort sett det samme tidlig på sesong og seint på sesong egentlig, poengterer Sigbjørn. – Tidlig på sesongen hjelper snøen på vei ned, men på vei opp går det kanskje litt seinere med gjestene enn hvis det er helt tørre forhold.
– Du er en aktiv klatrer på fritida også. Klarer du å skille mellom jobb og fritid, og ikke miste klatregleden?
– Ja, jeg gjør det. Jeg er kanskje ikke like innstilt på å dra på lange turer i fjellet, men klatrer mye ellers, sier Sigbjørn.
– Hvordan får du overskudd og en driv til dette når du er så mye i fjellet? Mange ville vel tenkt at nå skal de hjem og slappe av på sofaen etter noen runder med turer i Hurrungane?
– Jeg er veldig eventyrlysten, og liker å se etter nye linjer osv. Det er veldig kult å se at andre synes rutene jeg har pussa frem og eventuelt bolta er kule, sier Sigbjørn.
Jeg har hatt et inntrykk av at det har blitt flere folk i Hurrungane de siste årene, og måtte kryssjekke det med kjentmannen.
– Synes du det har blitt flere folk på Storen de siste åra?
– Nei, egentlig ikke. Det holder seg ganske jevnt. Samtidig er det stort sett veldig mange folk de første helgene i august. Det har muligens blitt mer guiding der generelt. Det er egentlig litt rart at ikke flere drar tidligere på sesongen, for det kan ofte være veldig gode forhold da og, sier Sigbjørn.
– I Norgesguidene har vi hatt relativt stabilt antall mennesker på føring hvert år. Vi har omlag 100 gjester på Storen hvert år via Norgesguidene.
– Hvor lang tror du årets sesong blir i Hurrungane før vinteren slår til?
– Det kommer faktisk kanskje snø til helga, og hvis det ikke blir varmere etter det så kan fort sesongen være på hell. Det blir kortere dager, og sola tar mindre, og da kan ta det ta tid før eventuell nysnø smelter. Det er viktig å tenke på at man har mindre margin på høsten med tanke på lyset, men du kan fortsatt få mange fine dager i fjellet om været og forholdene er der, sier Sigbjørn.
Sigbjørn ble feira med champis og kake på ettermiddagen og utover kvelden på Turtagrø hotell, og det gjenstår å se om han blir den nye kongen av Storen etter hvert.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.