125 år siden første kvinnebestigning av Storen

Siste helg i juli markerte 18 damer at Therese Bertheau besteg toppen som første kvinne i 1894.

Sist oppdatert: 1. august 2019 kl 14.15
Lesetid: 2 minutter

Se alle bildene fra turen nederst i saken. 

30. juli 1894 ble lærerinnen Therese Bertheau den første kvinnen til å bestige Store Skagastølstind. Hun hadde allerede da markert seg som en ivrig tindebestigerske og var en vel respektert dame.

Les også: Kvinnekappløpet til Storen

I 1994 ble 100-årsjubileet for hennes bestigning feiret på Tindeklubbhytta og på Turtagrø Hotell, og da var det totalt 17 damer på Storen denne dagen.

I år feiret vi 125-årsjubileet og i år var det 18 damer på Storen. Vi la feiringen til helga 26.-28. juli av praktiske grunner, og vi traff helt fantastisk bra på været. 24 damer i alle aldre tok turen til Tindeklubbhytta i Skagadalen og stemningen var på topp. Vi tenkte at det kunne være mange på Storen denne dagen, siden det var en lørdag og værvarselet kunne ikke vært bedre.

Mange konkluderte med at de ville begynne tidlig, og klokka halv fire om morgenen var flere av damene allerede i gang. Sakte, men sikkert, smøg taulag for taulag seg opp mot toppen for å feire den første kvinnelige bestigning for 125 år siden.

Noen gikk Skagastølsryggen, de fleste gikk Heftyes renne. Utpå dagen ble det litt kø på rappell, så damene kom tilbake til spredte tider i løpet av kvelden. De ble møtt av et glass musserende og tilhørende spekemat, før fellesmiddagen ble inntatt seinere på kvelden.

Anne-Mette Vibe, forfatter av boka om Therese Bertheau, holdt et spennende og inspirerende foredrag om Bertheau. Mange i publikum fikk ny kunnskap om Bertheau – både som tindebestigerske og kvinne.

Les også: Historien bak Skagadalshytta

Alt i alt var det en kjempehyggelig helg, der det ble stiftet mye nye bekjentskaper, dannet fine turminner, inntatt god mat og drikke og ikke minst fantastisk bra vær.

Takk for en fin samling og fin feiring av Therese på Tindeklubbhytta alle damer!

Bildene er tatt av: Brit Volden, Lisa Kvålshaugen Bjerum, Anne Kari Skarpodde, Anne-Mette Vibe, Camilla Finholt, Elisabeth Nøst, Hilde Nicolaisen, Siss Klev og Siv Reitan.

Publisert 1. august 2019 kl 14.15
Sist oppdatert 1. august 2019 kl 14.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen