Hytta på Bandet pusses opp

Ved hjelp av pengedonasjoner restaureres nå den tradisjonsrike hytta. – Det er på høy tid, sier klatrer og forfatter Arne Larsen.

Sist oppdatert: 20. juni 2016 kl 17.09
Hytta på Bandet sommeren 1894. Foto: C. Lange.
Hytta på Bandet sommeren 1894. Foto: C. Lange.
Lesetid: 2 minutter

HYTTA PÅ BANDET

Hytta på Bandet, også kalt Skagastølsbu, ligger ved foten av Store Skagastølstind i Hurrungane. Den ble oppført på oppdrag av Den Norske Turistforening i 1890. Hytta ligger i et værhardt område og har blitt redningen for mange fjellklatrere som har kunnet søke ly der etter å ha blitt overrasket av dårlig vær. I 2003 gikk hytta fra å være en ubetjent hytte til å bli en nødbu, noe som møtte sterk motstand i klatremiljøet. Sommeren 2016 restaureres den slik at den kan være et trygt sted å søke tilflukt.

­ ­Restaureringsprosessen er allerede i gang, og har vært etterlengtet en god stund. Det oppstod kraftige reaksjoner fra klatremiljøet da hytta ble ribbet for inventar i 2003 og nedgradert til nødbu.

– Det er på høy tid at den settes i bedre stand. Hytta har en utrolig rik historie med alle menneskene som har vært innom siden den ble satt opp på slutten av 1800-tallet, sier Arne Larsen.

Arne Larsen er forfatteren bak boka ”Storen”, og var selv med på å rive ned gammel kledning og isolasjon forrige uke. I hyttas lange historie har den ikke blitt tatt like godt vare på av besøkende, noe han håper vil forandre seg nå. 

– Jeg håper de som besøker den gjør rent etter seg, og holder hytta i orden.

LES OGSÅ: Hytta på Bandet

hytta på bandet juni 2016_arne_larsen
hytta på bandet juni 2016_arne_larsen

I DÅRLIG STAND: Hytta bærer preg av dårlig vedlikehold. Foto: Arne Larsen 

hytta på bandet odd eliassen
hytta på bandet odd eliassen

RESTAURERING: Odd Eliassen (72) er i gang med restaureringen. 17 søppelsekker ble fylt av gammel isolasjon og materialer. Eliassen var tidligere oppsynsmann på hytta. Han sa fra seg oppsynsvervet på 1980 tallet engang, men har alltid hatt interesse for hytta. Foto: Arne Larsen.

Den Norske Turistforening har vært eier av hytta siden den ble oppført i 1890. Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, forteller at det er satt av inntil 500 000 kroner for å gjøre hytta i bedre stand. Disse pengene kommer fra to donasjonsgivere, hvor den ene står for majoriteten av summen.

– Mange har ønsket seg en oppgradering, og det har vært en forventning til at dette skal skje, sier Wikborg.

Hytta vil imidlertid beholde status som nødbu, og pusses nå opp slik at den kan være en trygghet i fjellet. Det blir blant annet gjort bygningsmessige grep slik at hytta blir mulig å varme opp og holdes tørrere.

Det er ikke klart når hytta vil være ferdig restaurert. 

BESTILL ABONNEMENT HER

Publisert 20. juni 2016 kl 17.09
Sist oppdatert 20. juni 2016 kl 17.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen