Med at David har gått Fraulein på kiler vil det muligens vekke fram en liten debatt hvorvidt boltene skal stå eller ei. Vi har tatt en prat med David og Lars Ole Gudevang, som er første som gikk Fraulein i fri.
Det er en liten milepæl at Fraulein har blitt gått på naturlige sikringer, og det er ikke ofte at 8c blir gått på naturlige sikringer i Norge. Fraulein ble første gang gått teknisk av Siw og Mikael Grasdalsmoen i 1996.
Fraulein er ikke repetert mange ganger, dog av et knippe sterkinger. Lars Ole Gudevang er første som gikk den i fri 20.august 2010. De andre som har repetert den er Jarle Kalland, Adam Ondra, Joakim Louis Sæther, Adam Pustelnik, Håvard Helgesen og en som heter Alex som er ruteskruer i Oslo. Det skal sies at Adam Ondra falt av på onsight-forsøket, og gikk den i andre forsøk.

Fraulein7
David Postelt på Fraulein ved en tidligere anledning. Foto: Julie Torsnes Sørebø.
David er opprinnelig tysk, men har bodd i Norge i åtte år hvorav fem år i Sogndal.
– Hvor mange forsøk hadde du på ruta?
– Jeg har vært på den rundt 15-20 dager, men jeg gikk den på naturlige sikringer i andre forsøk den 7.mai, sier Postelt.
– Kan du gi en kort beskrivelse av ruta for oss som aldri har prøvd på den?
– Den første lengden er ruta Kleines (8/8+), og deretter Fraulein (8c/9+) i toppen. Kleines er en litt blokkete rute, og Fraulein har et rent og fint fingerriss, sier Postelt.
Han forteller videre om at cruxet for han var to flytt der han ikke kunne jamme lenger. Med andre ord, han er en rissklatrer.
– Hvilken grad har du klatra tidligere på naturlige sikringer?
– Min tidligere pers på kiler var Petit Voyage (9-/9, 8a+) på Kvam, og min pers på bolt er 8b, sier Postelt.
– Hvorfor bestemte du deg for å gå den på naturlige sikringer?
– Det er fordi jeg så det var mulig. Den er dårligst sikra i starten (altså på Kleines), men du får sikra ok, og den lengste runouten jeg hadde var på rundt 4 meter. Jeg så at jeg fikk sikra rett før cruxet, og da skjønte jeg at ruta kunne bli gått på naturlige sikringer. Selve Fraulein er veldig bra sikra, og du kan legge nesten så mange sikringer du vil, eller orker. Jeg la siste sikring 6 meter fra ankeret siden jeg følte meg trygg og ikke hadde så mye overskudd igjen, sier Postelt.
– Hva tenker du om at du har øvd inn ruta først ved å gå den på bolter?
– Prosessen er litt annerledes, og det er en på en måte lettere når jeg får øvd den inn ved å klatre på bolt først. På den andre siden går man tradlinjer ofte mye på topptau for å øve inn flytt og finne plasseringer. Det er ikke sikkert at det er like stor forskjell på Fraulein-delen siden det er så mange plasser å sikre der, sier David.
– Siden du har gått ruta på naturlige sikringer, tenker du at man bør kappe boltene?
– Jeg tenker at det er ikke opp til meg å avgjøre, men noe som førstebestiger og ikke minst miljøet rundt må avgjøre. Jeg synes det bare er gøy å se at noen linjer kan bli gått på kiler, sier Postelt.
Lars Ole Gudevang bolta opp Fraulein tilbake i 2005, og gikk den i 2010. Han var bosatt i Sogndal i mange år, men bor nå i Stavanger.
Les mer om da Lars Ole Gudevang gikk Fraulein i fri.
– Hva tenker du om at Fraulein har blitt gått på naturlige sikringer?
– Det er veldig kult at det blir gått, og jeg ser ofte selv etter muligheter for å sikre ruter naturlig også, sier Gudevang.
– Hva tenker du om å kappe boltene?
– Jeg vil ikke være den som avgjøres hvorvidt boltene skal kappes eller ikke, det er noe lokale klatrere og Sogndal Klatreklubb må eventuelt ta stilling til. Samtidig tenker jeg at dersom boltene får stå så får flere muligheten til å klatre ruta, sier Gudevang.

8c-i-Sogndal-crop1280
Lars Ole Gudevang på Fraulein for 10 år siden. Foto: Ole Karsten Birkeland
Da får vi se hva som skjer om boltene får stå eller om de kappes. Det er jo flere historier rundt omkring om ruter som opprinnelig var bolta men ble gått på kiler. Eksempelvis Electric Avenue (9-) i Bohuslän som Martin Skaar Olslund gikk på kiler i 2011, og bestemte for å ta vinkelsliperen i egen hånd og kappa boltene. Skal klubbene forvalte dette, klatremiljøet, førstebestiger? Uansett er det en liten milepæl at Fraulein (8c) på Kvam har blitt gått på naturlige sikringer.
Les Dag Kolsruds artikkel om borebolter - et spørsmål etikk eller stil?