25 år gamle Andrine Skilbrei har gått Fraulein (9+) i Sogndal. Hun er da første kvinne som går Fraulein, og fjerde norske kvinne opp denne graden i Norge. Men hun mener ruta ikke holder graden 8c.
ANDRINE SKILBREI: En noe ukjent klatrer har ticket av Fraulein (8c) på Kvam i Sogndal. Foto: Henning Wang
Lesetid: 5 minutter
Fra før av har de norske sterke klatrekvinnene Hannah Midtbø, Maria Davies Sandbu og Tina Johnsen Hafsaas gått denne graden. 15.mai klippet hun altså ankeret på Fraulein, og får kred fra mange andre i klatremiljøet i Norge.
Andrine er en litt ukjent sterk klatrer med bosted Sogndal, og vi kan nok forvente å se flere hardere prestasjoner av henne i fremtiden.
Det var litt vanskelig å få tak i Andrine, og jeg fikk høre det på «gata» at hun hadde gått Fraulein. Det er jo en helt rå prestasjon. For øvrig tok jeg kontakt med Henning Wang (kjæresten) siden jeg ikke fikk tak i henne. Han jobber også på ruta, men har ikke gått den.
Jeg fikk kontakt med Andrine via Henning, og på intervjuet var både Andrine og Henning der.
– Hvordan er følelsen av å ha gått Fraulein?
– Det var gøy å gå den, og var en veldig fin rute. Men jeg er litt sky for masse oppstyr rundt ruta, sier Andrine.
– Hvorfor det egentlig? Det er jo helt rått at du er fjerde norske kvinne opp denne graden.
– Nei, jeg mener kanskje den ikke holder graden 8c. Det hardeste jeg har gått tidligere er Leoline og Massi som begge er 8a+, så synes det var litt rart å gå en 8c så lett, sier Andrine.
– Den er vanskelig å gradere i og med at man kan klatre den så forskjellig. For meg føltes det mer som en 8a+, men kan godt tenke meg at den er hardere også med tanke på at den nok kan passe meg bedre enn for andre. Tror derfor den er mer 8b, sier Andrine.
Uansett er det en helt rå prestasjon at Andrine har gått den, men underveis i intervjuet klarer hun ikke helt å anerkjenne sin egen klatreprestasjon. Hun vil uansett legge til at hun er jo fornøyd:
– Jeg er fornøyd med å ha gått den og følelsen er bra altså, men mest fordi det er en så fin linje som er gøy å klatre på, ikke fordi jeg har gått en viss grad, sier Andrine.
– Hva synes du om selve ruta?
– Ruta er jo veldig fin, og burde være på alles tickliste. Poenget for meg er å ikke gå graden, men å gå en fin rute, sier Andrine.
– Kan du fortelle litt om ruta og hvor cruxet var for deg?
– Det er jo to ruter. Den første er Kleines (8/8+) er litt buldrete. På Kleines får du hvilt ganske mye, og så får du en hyllehvil. På slutten av ankeret får du en ny hvil. Så begynner Fraulein. Cruxet som kommer rett etter Kleines er det hardeste for meg. For mange andre er cruxet i toppen, men der klarer jeg å gjøre flyttet veldig kontrollert, sier Andrine.
Hun jammet stort sett:
– Jeg jammet stort sett, og det er jammer i flere størrelser i øvre del. Det er stort sett fingerjammer men også noen håndjammer for meg, sier Andrine.
– Hvor lenge har du jobbet på den?
– Jeg hadde fem økter på selve Fraulein og gikk den på fjerde eller femte ledforsøk. Jeg gikk Kleines tidligere i fjor. Da hadde jeg to eller tre økter på den, sier Andrine.
Fraulein på Kvam i Sogndal ble første gang gått av Lars Ole Gudevang i 2010, fem år etter han hadde satt boltene. Det var den tredje ruta på grad 8c i Norge.
Ingen av de andre bestigerne har foreslått ny grad på ruta, men Andrine mener at den ikke holder graden 8c.
Andrine er uansett første kvinne som bestiger Fraulein.
Andrine sier at flere er gira på å prøve Fraulein nå som hun har gått den:
– Allerede nå i Sogndal er det gira på å prøve den nå. Nå vil flere være kritiske til graden når de går på ruta og, sier hun.
Enn så lenge er det kanskje perseruta på 8c (?), men uansett etter å ha snakket med noen tidligere bestigere er det ingen som har poengtert at de vil gi den en ny grad. Det er heller ikke noen som har gitt den en lavere grad på 8a.nu.
– En solid prestasjon
Flere synes det er rått at det er en litt mer ukjent dame som går ruta, og førstebestiger Lars Ole Gudevang uttrykte at det er jo helt konge at hun har gått den:
– Må bare gratulere Andrine med en flott prestasjon for å ha besteget denne flotte linjen! Jeg er veldig glad for at ruten skaper så mye glede og aktivitet, sier Gudevang.
Jarle Kalland synes også det er en rå prestasjon av Andrine:
– Ruta er rundt 8a+ til risset og så kommer det an på hvordan man løser risset. Uansett er jeg veldig imponert over Andrine! En solid prestasjon!
Jarle Kalland sier at Fraulein er en klassiker:
– Det er en ganske opplagt linje, da risset viser veien. Den tydelige linja er helt klart med på å gjøre ruta til en superklassiker, forteller Kalland.
Hverken Kalland, Gudevang, Helgesen eller Postelt vil gi den en ny grad, men flere poengterer at det er vanskelig å gradere den. Det kommer an på stil og hva som passer deg som klatrer naturlig nok.
Håvard Helgesen sier til norsk-klatring.no at: – Tøft at hun har gått den!
Når jeg spør om hva han tenker om graden så sier han at det er jo en unormal stil for en sportsklatrerute, men han sier det er vanskelig å vurdere om den fortjener en lavere grad.
Da gjenstår det å se om flere habile klatrere tar seg turen til Kvam og prøver seg på Fraulein (8c), som tydelig er anerkjent som en klassikerrute.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.