Sigbjørn Veslegard og Lars Martin Solberg klatra ruta 30. mai.

Veslegard er veldig fornøyd etter turen, og skryter av Solberg som ledet den hardeste lengden:

– Det var veldig gøy. Alt gjekk vår veg! Det var Lars Martin som gjorde den tyngste jobben, han er veldig god til å klatre fjell.

På bloggen HeiÅHå Klatring kan vi lese:

«Eg og Lars Martin Solberg klatra i går den 30.05.18 Sørveggen på Gjertvasstin via ruta til Birkeland og Landrø i fri.I all hovedsak klatre me den samme linja som dei, men med litt variasjon i første tau.l og litt annerledes inndeling av tau.l. Alle tau.l vart klatra leda i fri og følgt i fri, bortsett i frå eit par ganger når andre man måte hjelpe til med heisesekken. Me heisa sekane våre på dei 4 hardaste tau.l (3 i føreren). Tau.l 4 som er den vanskligaste vart øvd inn, og Lars Martin leda den i første redpoint! Me bestemte oss for å sette stande ganske med ein gang etter cruxet, for å gi som så stor mulighet som mulig for og greie å klatre ruta i fri. Festen av tau.l vart klatra i fri i første forsøk.»Slik er taulengdene:

  • 1: 6+, 60m: Klatre på små hyller til eit opptak(6) som leder til rampe. Følg rampe til enden laust opptak(5+), gå ut venstre opptak(6+) med riss. stand i venstrekant av stort dieder. 

  • 2: 6-, 30m: Kort bratt sva(2-3m) runde hjørnet følg riss/renne/høgervent/dieder. stand på hyllesystem.

  • 3: 2+, 25m: Følg hyllesystem, stand i bunn av tredje dieder. Diedere etter borebolten!

  • 4: 8, 25m: Rett opp dieder, stand 2-3m(brei sprekk #4) etter off width. Hengende stand

  • 5: 7, 10m: Vidre opp dieder. Stand under eit lite tak(dobbel sperkk). Hengende stand

  • 6: 7+, 25m: Litt ned og ut høgre, følg sprekk oppover. Stand på tredje hylla. Lurt og bruke hylla og sprekken(liten) til høgere, for tau.l etter på trenger #3 og #4. 

  • 7: 7+/8-, 30m: Følg Brei sprekk som starter i venstre kant av hylle. Følg den sprekken til god hylle. Tre harde opptak. Hardt opp frå stand, hard overheng midt på og hardeste overhenge er i toppen . kan væra vått 

  • 8: 6+, 40m: Først  dieder formasjon svakt venstre, der etter høgre inn i hjøren opptak(6+). lett vidre hold opp høgere så venstre. stand på eggen. 

Gutta startet i Helgedalen på tirsdag kveld kl 1800. De sov rett ved Gjertvassbreen og gikk derifra 0500. Klatringa begynte 0830 og de toppa klokka 1900. Tilbake ved bilen klokka 2300.

sigbjørn
sigbjørn

To tøffe typer: Lars Martin Solberg og Sigbjørn Veslegard i veggen. Foto: Sigbjørn Veslegard

tights
tights

Pent antrekk: Ruta ble selvsagt klatret med thights. Foto: Lars Martin Solberg