Teknisk klatring skiller seg fra friklatring ved at sikringsmidlene belastes og brukes aktivt, og ikke bare som sikring i tilfelle fall. Du står i dem, drar i dem og hviler i dem. Det betyr at du kan komme opp steder du ellers ikke ville greid, også med store votter og støvler eller svake fingre og dårlig psyke.

Dårlig stil? Juks? Ja, kanskje, men det finnes også de som betrakter teknisk klatring som en metode som gir mulighet til å oppleve vill og eksponert natur. Teknisk klatring kan være et mål i seg selv, og mange finner stor tilfredsstillelse og utfordring i aktiviteten.

Selv om målet ditt primært er å friklatre i fjellet, kan det være godt å ha litt kjennskap til grunnleggende teknisk klatring. Hva om du støter på et vått parti langt opp i veggen, cruxet likevel viser seg å være for hardt for deg, eller du blir overrasket av regn bare noen taulengder under toppen? Å kunne improvisere med det utstyret man har og lage noen enkle tekniske hjelpemidler, kan i slike tilfeller være nyttig og også bidra til sikkerheten.